Life Mama

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

3 december 2015

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

Zwangerschapsdiscriminatie komt vaker dan je denkt! Zo blijkt uit een bericht dat ik pas geleden ontving. Vorige week deed het College voor de Rechten van de Mens een landelijke oproep om zwangerschapsdiscriminatie te melden. Dat bracht meer meldingen dan het College had verwacht.

Afgelopen week besloot het College voor de Rechten van de Mens een telefoon lijn te openen voor het melden van zwangerschapsdiscriminatie. Het gevolg, meer dan 300 meldingen in 1 week tijd. Iets wat men niet direct had verwacht. Natuurlijk is het bekend dat er vrouwen zijn die hier mee te maken hebben. Promoties die onverwacht aan anderen worden toegekend, jaar contracten die worden ontbonden, en dit alles blijkt nog maar het puntje van de ijsberg te zijn. Dat men een vrouw niet mag benadelen om het feit dat een vrouw kinderen wil, zwanger is, of een kind heeft is niet voor iedereen duidelijk.

Uit een onderzoek blijkt dat er jaarlijks 65000 vrouwen te maken krijgen met zwangerschaps discriminatie. Ik had zelf best verwacht dat er een flink aantal vrouwen hiermee worden geconfronteerd, maar dit aantal vind ik zelf enorm veel. Dat het niet mag is dus nog geen reden om het niet te doen. Maar wat kun je als vrouw nu doen zodra je merkt dat je huidige werkgever of oud werkgever je benadeelt.

Maar wat kan men er nu eigenlijk iets aan doen?

Het College voor de Rechten van de Mens heeft besloten om het telefoon nummer  030-8883888 in het leven te roepen. Tevens kan men de melding ook doen via de website www.mensenrechten.nl/zwanger. Vrouwen worden opgeroepen om melding te doen van hun ervaringen. Zo kan men er achter komen hoe vaak het op dit moment nog voorkomt. De komende weken weken vraagt het college aandacht via social media.

Hopelijk kan dit enigzins een verandering teweeg brengen in de werkcultuur. Alhoewel ik dat betwijfel! Voordat er werkelijk iets zal veranderen, moeten er nog wat flink wat jaren voorbij gaan. Heb jij zelf ervaring met zwangerschaps discriminatie, trek aan de bel. Meld dit dan bij via het telefoonnummer of online. Hopelijk heeft jouw bijdrage misschien een klein beetje effect. Laten we het hopen.

Ben jij wel eens benadeeld op de werkplek omdat je zwanger was, of omdat je kinderen hebt?

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    4 december 2015 at 12:58

    Nee, want ik was fulltime thuis bij de kinderen en werk ik als zzp-er vanuit huis.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.