Gezondheid Wat niemand je vertelt

zwangerschaps nierstuwing

6 februari 2015

Info over zwangerschap

De eerste keer bij de verloskundige en je krijgt een ton aan informatie. Folders en informatie die je thuis op je gemak gaat lezen. Maar er zijn altijd dingen die niet worden vertelt door een verloskundige. Waaronder ook de zwangerschaps nierstuwing.

Nierstuwing

Wat is dat nou eigenlijk een nierstuwing tijdens je zwangerschap? Door de zwangerschap groeit je kind in de baarmoeder hard. Er komt snel en veel druk op je gehele lichaam, en ook op je nieren en urinewegen. Bij een nierstuwing is er door de druk een ophoping van urine in de nier. Dit leidt tot verwijding van het nierbekken, hierdoor is er sprake van een belemmering van de afvloed van urine uit de nier. Normaal gesproken wordt de urine die in de nier gevormd wordt opgeslagen in het nierbekken en dan via de urineleider naar de blaas afgevoerd. Door de druk van de baarmoeder zal dit bij een nierstuwing niet plaatsvinden.

Symptomen

 • Pijn in je rechterzij
 • Veel naar het toilet gaan. Je blaas geeft aan dat hij vol zit, maar zodra je op het toilet zit gebeurt er niets.
 • Misselijkheid

Mijn ervaring

Tot aan week 27 had ik een vlekkeloze zwangerschaps, maar een paar dagen na de 27ste week kreeg ik lichte pijn in mijn rechterzij. De pijn kwam en ging, en soms had ik er een dag geen last van. De pijn scheuten kwamen helaas meer en meer, en in de nacht werd dit alleen maar erger. Douchen en rust leek de pijn te doen verdwijnen, maar dit bleek van korte duur. Nadat ik een nacht lang had doorgehaald van de pijn, kwam er een pijn waarbij het lijkt alsof je elk moment kan bevallen. De verloskundige kwam thuis langs, en gelukkig wist zij duidelijk te vertellen dat de baby in orde was. De pijn was weer verdwenen, en ik besloot dan ook eens lekker in bad te gaan liggen. Nog geen paar minuten later was de pijn weer terug, en dit keer bleef deze pijn. Het doet zoveel pijn dat je niet weet wat je met jezelf aan moet. Liggen, omdraaien, lopen en heen en weer wiegen, niets helpt. De pijn van een nierstuwing kan vreselijk zijn, en bij mij mocht men mij een klap op mijn hoofd geven zodat ik even buiten west zou zijn.

Behandeling

Dan toch maar de medische wereld te rade gaan. Huisartsenpost, ziekenhuis, echo, opgezette rechternier en vele dokters later bleek er een nierstuwing te zijn ontstaan. De baarmoeder drukte tegen mijn rechternier, en daardoor had ik nachtenlang gezellig door de keuken heen en weer gelopen.  Door de pijn is het mogelijk dat je weeën krijgt, maar na controle bleek alles in orde te zijn.  4 dagen ziekenhuis en een infuus met buscopan was het resultaat. Buscopan is een geneesmiddel dat geen gevaar vormt voor moeder en kind, en dit middel ontspant de spieren zodat ze niet meer verkrampen. Er zijn 4 behandelsoorten die verlichting geven bij een nierstuwing:

 • Paracetamol ( zetpillen)
 • Buscopan infuus
 • Dubbel j katheter

Het enige echte middel om van een nierstuwing af te komen is bevallen, en dat is natuurlijk niet mogelijk. De nier zal de gehele zwangerschap gevoelig zijn. Het kan dan ook voorkomen dat een nierstuwing weer terug keert.

Niemand in mijn omgeving had er ooit van gehoord. Daarom dit artikel om vrouwen te wijzen op het fenomeen nierstuwing. Mocht je het gevoel hebben dat de pijn anders is dan de normale pijntjes van een zwangerschap, bel dan gelijk een arts of ga naar het ziekenhuis om het na te laten kijken.

Ben jij bekend met nierstuwingen, of heb jij er zelf last van gehad?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  6 februari 2015 at 11:11

  Nee, dit ken ik gelukkig niet. Maar goed uitgelegd!

 • Reply
  Winnie
  25 augustus 2015 at 19:32

  Heel herkenbaar, dit had mijn verhaal kunnen zijn. Ik ben nu 27 weken en 2 dagen zwanger en heb afgelopen week 4 dagen met dezelfde klachten in het ziekenhuis gelegen. Na twee weken lang steeds pijn te hebben in mijn linker zij, werd het op een avond te veel. Misselijk van de pijn werd ik door de verloskundige doorgestuurd naar het ziekenhuis. Inmiddels ben ik weer thuis, vergezeld door een dosis paracetamol en Buscopan. Het probleem is nog steeds niet verholpen en over 8 dagen heb ik weer een afspraak om te kijken hoe het dan gaat… hoe lang heeft het bij jou geduurd?

  • Reply
   Mendy
   25 augustus 2015 at 20:42

   Ik heb 3 dagen in het ziekenhuis gelegen, en 2 dagen daarvan aan een infuus van buscopan. Daarna was mijn rechterzij wel heel lang gevoelig maar geen medicijnen meer. Ik ben bij 41,3 uiteindelijk bevallen. Als je pijn blijft houden, gewoon weer aan de telefoon hangen.Laat je niet zomaar wegsturen. Hoop dat het snel beter gaat met je.

 • Reply
  Jsnnie
  27 oktober 2015 at 12:28

  Heftig, hier vanaf 17 weken nierstuwing.
  Word overal weggestuurd, vandaag te horen gekregen dat het wel spit zal zijn en maar naar de fysio moet. En ander “nog maar” 12 weken afzien zoals de dokter benoemd.

  Dit gebeurde 7 jaar geleden op gelijke wijze toen ik in verwachting van
  Mijn dochter was.
  Is lastig omdat er weinig tot niet aan gedaan kan worden. Al zou serieus genomen worden al een verademing zijn.

 • Reply
  Mendy
  27 oktober 2015 at 13:18

  Gelukkig werd ik wel serieus gekomen door de artsen. Lijkt mij inderdaad niet fijn dat artsen of wie dan ook je niet serieus nemen. Gewoon weer aan de bel blijven trekken, vooral als de pijn te ondragelijk word.

 • Reply
  Joyce
  5 november 2018 at 09:55

  Ik herken het ook afgelopen weekend in het ziekenhuis opgenomen met blaasontsteking en nierstuwing in mijn linker nier. Wat een hel.
  Je weer niet waar je het zoeken moet als je zoon aanval krijgt. Helaas kunnen ze niets doen behalve een katheter wat ik echt niet wil. Ik ben nu weer thuis met buscopan zetpillen en probeer nu me dagen door te komen in de hoop dat me baarmoeder anders gaat groeien en me nieren wat meer vrij worden. Het is inderdaad een drama 🙁

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.