Wat niemand je vertelt

Wat niemand je vertelt over het consultatiebureau

1 mei 2015

IMG_5668

Voordat ik moeder werd was het consultatiebureau een ver van mijn bed show. Maar de afgelopen 15 maanden ben ik wel degelijk bekend met het consternatie bureau. Voor sommige moeders valt het reuze mee, maar voor andere is het een regelrecht drama. Wat niemand je vertelt over het consultatie bureau.

De eerste keer naar het consultatie bureau, en je bent vreselijk onzeker.  Het valt allemaal best mee! Mits je wat dingen weet. Hou er ook rekening mee dat iedereen zijn eigen ervaring heeft met het consultatie bureau. Heb je een arts die meedenkt of een draak van een assistent of arts. Vandaag wat tips over het soms aparte consultatie ( consternatie) bureau.

 1. Wees op tijd! Bij elk bureau krijg je dit op papier, en ook de eerste keer vermeld. Ik zorg ervoor dat ik een kwartier aan te voren aanwezig ben, zodat mini man kan worden gewogen en gemeten. En ja, ze hebben een hekel aan te laat komers. Dat de afspraak nooit op tijd begint is een ander verhaal. Hou er rekening mee dat je moet wachten, wachten en nog eens wachten voordat je aan de beurt bent.
 2. Lekker gemiddeld! Op het consultatie bureau gaan ze uit van het gemiddelde. Mijn mini man is nogal lang, en elke keer krijg ik te horen dat meneer wel groot is. Ik kan hem moeilijk in de droger stoppen zou ik willen zeggen, maar ik hou wijselijk mijn mond. Ene oor in ander oor uit. Is jouw kindje wat zwaarder, lichter, langer of kleiner, dan zeggen sommige artsen er wat van. Ze houden van lekker gemiddeld. Maar anders is net zo leuk, en vaak nog leuker zelfs!
 3. Vertrouw jezelf! Als nieuwe ouders ben je best onzeker. Neem de adviezen aan van het cb, maar geef er je eigen draai aan. Bij ons werd er doorgegeven dat onze mini man nu toch echt de nacht moest doorslapen. Een late avond/nacht of vroege ochtend voeding is niet meer nodig op een bepaalde leeftijd werd ons vertelt. Onze zoon heeft cht (Congenitale Hypothyreoïdie), en door de medicijnen die hij elke dag heeft hij meer honger dan andere kinderen. Zijn stofwisseling gaat harder dan bij andere kindjes. Met als gevolg dat hij nog lang een nachtflesje nodig had.
 4. Mama’s gaan meestal naar het CB. Veel vaders zal je niet tegenkomen op het cb. Geen idee waarom, maar af en toe kom je een verdwaalde vader tegen die toevallig die dag vrij heeft. Samen gaan is ook een optie!
 5. Inenten valt meestal mee ( maar soms ook niet)! Je kindje schreeuwt zijn longen uit zijn lijf, en jij vind het vreselijk om te zien. Even knuffelen bij mama, en meestal zijn ze snel weer tevreden. Onze zoon word vaker geprikt, maar ook bij het inenten horen ze hem buiten nog schreeuwen. Super longen!
 6. Vergeet je luiertas niet! Neem luiers en billendoekjes mee. Het kan zomaar gebeuren dat je kindje net heeft gepoept, en jij hem net aan het uitkleden bent om te laten wegen. De ruimtes zijn al niet te groot, en hierdoor stinkt het hele CB heerlijk naar broccoli poep.
 7. Het cb weet ook niet alles! Voor vragen en twijfels over eten, opvoeden en meer kun je terecht bij het CB. Maar ze zien je maar af en toe, en zijn niet op de hoogte van je alledaagse leven. Natuurlijk zijn er ook goede wijkverpleegkundige, maar je huisarts, familie of andere moeders zijn soms zeer fijne bronnen van informatie.

IMG_5669

Iedereen is anders, en dus ook elk cb. Wij hebben een redelijke ervaring met het consultatie bureau. Beetje kil en wat afstandelijk,maar verder wel ok. Geen rare dingen, maar bij twijfel vraag ik soms liever onze kinderarts om informatie. Ik zie de mensen van het consultatiebureau te weinig.

Wat is jouw ervaring met het consultatie bureau?

 

 • Reply
  Marijke
  1 mei 2015 at 23:01

  Heel herkenbaar. Gelukkig hebben we deze keer een fijne arts. En ook al zit T met zijn gewicht oo de -2 lijn, helemaal geen gezeur. Maar bij A die bijna alleen maar gemiddeld is, had ik een oude chagrijnige tang…. Met recht een consternatiebureau…

 • Reply
  Tamara
  2 mei 2015 at 09:23

  Wat jammer zeg dat je geen leuk cb hebt! Hier valt het allemaal wel mee en ik kom er altijd vandaar met het gevoel dat ik het allemaal heel goed doe! 😀

 • Reply
  Mendy
  2 mei 2015 at 12:19

  De arts op het cb is niet echt het type waar je veel vragen aan stelt. Weet wel veel, maar wat afstandelijk.Het kan altijd veel erger heb ik vernomen

 • Reply
  Angela | Great Body & Skin
  3 mei 2015 at 18:51

  Lijkt me heel irritant dat ‘gemiddeld’. Ben ik nooit geweest en alles is goed gekomen!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.