Life Mama Wat niemand je vertelt

Wat niemand je vertelt over een postnatale depressie

6 januari 2016

Wat niemand je vertelt over een postnatale depressie

De roze wolk is niet voor iedereen aanwezig na de geboorte van hun baby. Bij mij was het de hielprik die een foute uitslag gaf. Voor andere kan het weer heel iets anders zijn. Moeder worden brengt allemaal nieuwe en onbekende problemen met zich mee. Zo ook de postnatale depressie.

De postnatale depressie komt nog best vaak voor. We weten dit niet altijd, en veel informatie krijg je er ook niet over tijdens je zwangerschap. Er is nog een aardig taboe op de postnatale depressie. Maar waarom eigenlijk? Zo vreemd is het toch niet. Na de geboorte verwacht men dat de ouders helemaal in de wolken zijn. Helaas is dit niet bij elke ouder het geval. Ik ben heel blij en gelukkig dat ik geen postnatale depressie heb meegemaakt. Maar er zijn genoeg vrouwen die deze problemen wel ondervinden.

Wat niemand je vertelt over een postnatale depressie

Kraamtranen

Na de bevalling hebben veel vrouwen last van de welbekende kraamtranen. Ik heb heel wat tranen gelaten die eerste paar dagen na de bevalling. Gelukkig ging dit na verloop van tijd weer voorbij. Ik huilde tranen met tuiten over de spoedkeizersnee, maar ook die hele zielige reclame die ik toevallig zag. En waarom? Dat wist ik eigenlijk niet, maar een potje janken is niet eens zo slecht. Je hormonen hebben simpel gezegd besloten gezellig door je lichaam heen te gieren.

Wat niemand je vertelt over een postnatale depressie

Wat is dat eigenlijk een postnatale depressie?

Eén op de tien vrouwen komt na de bevalling in een postpartum depressie terecht, oftewel een postnatale depressie, die weken, maanden en soms langer kan aanhouden. Vele mensen beseffen niet dat er na een miskraam of abortus ook een postpartum depressie kan ontstaan. De postnatale depressie valt vaak nog in de taboe sfeer. Een kind krijgen is toch reuze leuk, en de roze wolk is toch aanwezig. Niet voor iedere vrouw is dit zo. Maar wat als de kraamtranen niet verdwijnen, en je steeds verder wegzakt in een depressie.

De kraamtranen gaan niet weg, en de sombere gedachten nemen de overhand. Het genieten van je kindje vind je moeilijk, en alles wat je doet of wil doen lukt maar niet. In dat geval zou je te maken kunnen hebben met een postpartum depressie. Nee, je bent niet gek! Je lichaam heeft besloten iets heel anders te doen na de bevalling.

Symptomen kunnen zijn:

 • Niet kunnen genieten van de baby
 • Veel piekeren
 • Emoties die op en neer gaan.
 • Slecht slapen
 • Sombere gedachten
 • Angst om te falen als moeder
 • Lusteloosheid
 • Contact met vrienden en familie vermijden
 • Paniekaanvallen

Een aantal symptomen die vaak voorkomen bij een postnatale depressie. Natuurlijk verschillen de symptomen per vrouw, en kan iedereen zich anders voelen. De zwaarte van de depressie kan ook heel verschillend zijn. Helaas is het nog steeds zo dat vrouwen niet willen toegeven dat ze meer dan alleen kraamtranen hebben. De schaamte en het gevoel van falen heeft vaak de overhand. Totale onzin natuurlijk! Met iemand praten (therapie) en soms medicijnen is deze depressie goed te verhelpen. Praat goed met je arts of psycholoog zodat je precies weet wat voor jou geschikt is. En je bent niet alleen! Er zijn meer vrouwen die dezelfde ervaring en gevoelens hebben. Onlangs werd bekend dat actrice Hayden Panettiere ook een postnatale depressie heeft gehad. Zo zie je maar dat het iedereen kan overkomen. Blijf er niet over piekeren, maar zoek hulp.

Ben jij bekend met een postnatale/partum depressie?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.