Wat niemand je vertelt

Wat niemand je vertelt over een peuter

17 februari 2015

IMG_5074

Je baby is geen baby meer, maar een peuter. De eerste 12 maanden zijn voorbij, en je kindje is opeens een kruipend monstertje. De fase waarin ze gaan lopen, praten en lekker veel huilen. Vandaag wat niemand je vertelt over een peuter.

Het klinkt raar maar een baby is makkelijker dan een peuter. Zodra ze kruipen, lopen en praten is het net een marathon. Ze klimmen overal op, trekken alle dvd’s uit de kast, en maken van je huiskamer net een ontploft kinderdagverblijf. Volgens mij was iedereen vergeten te vertellen dat een peuters kleine handenbindertjes zijn.

 1. Je hebt nog nooit zoveel het woordje nee gebruikt in je leven. Nee, niet de dvd’s uit de kast halen. Nee, laat de kat met rust, en nee, met afstandsbedieningen mag je niet gooien. Nee is dan ook het eerste woord dat onze zoon goed kon zeggen. Nee, nee, nee.
 2. Ikke zelf doen is het nieuwe motto van je peuter. Zelf je broek uittrekken, drinken, eten, deuren dichtdoen, en vooral zelf heel hard gooien met blokken.
 3. Niet meer op de commode, bed of waar dan ook willen liggen om een nieuwe luier om te doen. In je blote billen rond kruipen is vast veel leuker, maar dat kan nu toch echt nog niet. Dit zeg je met een ernstig gezicht tegen je krijsende peuter, die je heel lief lachend aankijkt.
 4. Niet willen slapen. Dacht je eindelijk door te kunnen slapen, wil je peuter niet meer slapen in de middag en nacht. Spelen is veel leuker, en de babyfone draait overuren, maamaaaaa.
 5. Huilen en gillen in het openbaar. Lag je kindje eerst nog vredig te slapen in de kinderwagen, nu is dat heel anders. In de supermarkt of bij de bakker zal je peuter soms net even zijn stembanden oefenen. Niets van aantrekken! Gewoon je broodje kopen. Ook al verstaat de verkoopster je niet echt.
 6. Alles is van mij! Mama’s laptop, papa’s telefoon, de afstandbediening,  mama’s boeken, planten, schoenen, en nog veel meer. Alles is van mij denkt je peuter, en ondertussen ren je overal je peuter achterna. Dat is van mama, nee, nee, nee.
 7. Poepen in het openbaar. Daar sta je dan in de supermarkt met een peuter die duidelijk aan het poepen is. Rood hoofd en heel hard zeggen, niet gepoept hoor mama. Voor andere heel grappig, maar als moeder wens je dat je snel thuis bent. Het aroma komt je tegemoet!
 8. Waarom, waarom. Waarom en nee zijn de meest gebruikte woorden van een peuter. Mama, papa , waaaaaarom, maar waarom dan. Na 100 keer vragen word je gillend gek, maar toch beantwoord je alle gekke vragen.

Welkom in peuterland! Het land van driftbuien, maar ook van knuffelen en soms ook heel lief zijn.

Is jouw peuter ook een kleine doerak, of juist heel makkelijk?

 • Reply
  Daantje
  17 februari 2015 at 12:19

  Ik herken het gelukkig (nog) niet. Tobias is echt een schatje. Ja, natuurlijk moeten we hem wel vaker dingen verbieden, maarja…. Ik smelt als ik hem dan zo wankel zie lopen, dan ben ik het allemaal alweer vergete dat ie af en toe ondeugend is 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  17 februari 2015 at 14:09

  Mijne zijn nu uit de peuterpuberteit en zitten in de ‘gewone’ puberteit!

 • Reply
  femke
  17 februari 2015 at 20:18

  hahaha kan nu nog heel hard lachen om dit stukje 😉 er komt me dus nog wat tegemoet

 • Reply
  Lieke
  17 februari 2015 at 20:22

  haha, ik herken het nog niet. Ik ben 2 april uitgerekend van de eerst dus misschien dat ik me binnen een paar jaar me helemaal kan vinden in jouw post!

  Ik heb een leuke winactie op mijn blog, neem je een kijkje?

  Liefs Lieke
  http://robust-posch.blogspot.com

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.