Wat niemand je vertelt Zwangerschap

Wat niemand je vertelt over een keizersnee

28 januari 2015

Keizersnee

Bevallen, het kan natuurlijk gaan, maar soms ook niet. Dan komt opeens de keizersnee om de hoek gluren. Ook ik moest een spoedkeizersnee ondergaan, maar viel dat nou mee of tegen? En wat waren de verloskundige en mede zwangeren mij nou vergeten te vertellen. Vandaag 8 dingen die ze je niet vertellen over een keizersnee.

De keizersnee, daar zitten wij als vrouwen niet echt op te wachten. Denken sommige mensen nog dat je een litteken van hier naar Tokyo hebt, in werkelijkheid is het heel anders.

 1. De ruggenprik is zo slecht nog niet. Vooraf krijg je meest gruwelijk verhalen te horen over een ruggenprik, maar dit valt reuze mee. Via de ruggenprik komt er een verdovende vloeistof in je lichaam. Je voelt je benen niet meer, en vanaf je middel is het ook gezellig gevoelloos. Nu was ik al zo high als een kanarie door de pijnbestrijding tijdens mijn inleiding. Dus de naald en de hele heisa er omheen vielen mij reuze mee, en ze hebben nog twee keer moeten prikken ook.
 2. Je litteken is niet een straatlengte groot.  Hoe groot je litteken zal zijn hangt af van de spoed en de arts. Ik heb enorm geluk gehad dat mijn arts er een mooi werkje van heeft gemaakt. Er was bij ons spoed, en ik was allang blij dat mijn baby goed op de wereld kwam. Mijn litteken is vrij klein en ik kan nog steeds een bikini zonder dat iemand iets ziet. Het is een jaar geleden en er is geen litteken meer te zien. Kom maar op zomer en bikini!
 3. Blaaskatheters zijn best handig de eerste 24 uur. Na een keizersnee heb je zo’n super de luxe uitziende blaaskatheter gekregen. Handig is het wel! Je bed is de dag na de operatie je beste vriendje. Dat je in je blote kont zit is iets minder, maar je kan drinken en nog eens drinken. Je plas verdwijnt netjes in een plastic zak die aan de zijkant van je bed hangt.
 4. Buikspieren blijk je best vaak te gebruiken. Na een keizersnee kom je er achter dat je best veel werk verricht met je buik. Je buikspieren kun je niet gebruiken en dat merk je. Je mag de eerste 6 weken niet eens stofzuigen, en dat betekent dat je een goed excuus hebt om af en toe met je baby te gaan bankhangen.
 5. Niezen,hoesten en kuchen doen au miauw. De eerste dagen merk je al snel dat niezen pijn doet, en vooral bij je litteken en je onderbuik. Gelukkig kun je na een paar dagen/weken weer je longen uit je lijf hoesten.
 6. Je onderbuik is gevoelloosJe kan krabben en nog eens krabbelen, maar je zal er niets van voelen. Rondom je litteken zal het lange tijd gevoelloos zijn. Bij mij is dit gevoel inmiddels weer terug, maar dit kan per persoon verschillen.
 7. De wc bezoeken is een dagtaak op zich. In de eerste dagen na je operatie zal je nog niet de marathon kunnen lopen. Wc bezoek zal in de eerst dagen met hulp zijn, en dit kan heel genant zijn als je net lekker moet poepen. Heel romantisch met je partner samen op het toilet is het gevolg.
 8. Je ziet je baby een paar minuten voordat hij en je partner samen weg gaan. Helaas heb ik geen gentle sectio mogen hebben, en dat is maar wat jammer. Onze zoon moest gelijk worden nagekeken, en ons ziekenhuis heeft ook niet veel ervaring met deze manier van bevallen. Mocht je een geplande keizersnee in de planning hebben staan, vraag dan gerust bij je ziekenhuis of ze bekend zijn met de gentle sectio. De gentle sectio simuleert een normale bevalling, en geeft ouders en baby wat meer rust.

De keizersnee is niet iets wat je wil als bevalling, maar soms is het niet anders. Voordeel van een keizersnee: De boel down under heeft geen optater gehad. Je ziet er dus nog fris en fruitig uit.

Hoe was jouw spoed/keizersnee? Viel dit mee of tegen?

 • Reply
  Daantje
  28 januari 2015 at 15:02

  Veel dingen zijn toch wel hetzelfde als bij een natuurlijke bevalling. Dan is hoesten en niesen ook geen pretje en de WC bezoeken duurt ook eeeeeuwen (misschien wel wat korter dan met een keizersnede, dat weet ik natuurlijk niet!)

  Ook na een natuurlijke bevalling kan je er beneden nog fris en fruitig uitzien hoor, dat geneest wel weer 😉 Net als dat je het litteken van een keizersnede amper meer ziet 🙂

  • Reply
   Mendy
   28 januari 2015 at 15:07

   Bij een keizersnee is het vooral je onderbuik die pijn doet, sta je heel gezellig krom, doet iets minder pijn. Gaan zitten op het toilet dat duurde minuten 🙂

 • Reply
  femke
  29 januari 2015 at 22:40

  ik leek wel een oude oma na mijn keizersnede , je had mij op dag een erna onder de douch moeten zien staan en de zuster je maar wassen , echt schaam vooral als je onderkant aan de beurt is ;-P

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.