Wat niemand je vertelt

Wat niemand je vertelt over de kraamtijd

25 maart 2015

IMG_5502

Je komt thuis met je baby, en dan staat diezelfde dag nog de kraamverzorgster op de stoep. Toch een beetje onwennig, en ook wat apart zo’n vreemde in huis. Maar het is vast allemaal geweldig een kraamtijd, toch ? Vandaag wat niemand je vertelt over de kraamtijd.

De kraamtijd, elke moeder is er mee bekend. Maar is het nu een leuke tijd, of krijg je al nachtmerries als je er aan terug denkt. Vele mensen denken dat het een grote roze wolk is, en dat valt vaak nog heel erg tegen. Nu is dit een persoonlijke mening, maar ik vond het een stuk zwaarder dan ik dacht. De roze wolk was soms ver te zoeken.

De kraamtijd

 1. Kraamverzorgsters zijn altijd vroeg, stipt om 8 uur. Natuurlijk kan je altijd afspreken dat ze later kan komen, maar zo niet dan staan ze fris en fruitig voor de deur.
 2. Borstvoeding geven is een kunst op zich. Borsten werken niet altijd mee, en soms komt er wel melk uit en soms ook niet. De kraamverzorgster kan je er mee helpen, en dan komen er de raarste dingen voorbij. Leg hem maar hoger, lager, misschien een tepelhoedje. Een tepel wat!
 3. Zodra een baby huilt heb je twee natte plekken in je shirt. De natuur heeft ons zo gemaakt dat we dan gelijk melk er uit schieten.
 4. Het woord slaap komt niet in je vocabulaire meer voor. Tegenwoordig noemen we het dutjes doen. Een dutje hier en een dutje daar, en zo komen we aan onze slaap toe.
 5. Dat je zelf vergeet te eten. Om half elf in de ochtend kom je erachter dat je nog niets het gegeten. Snel, snel, snel wat naar binnenproppen.
 6. Je zelfvertrouwen wat betreft je lichaam op de bodem van de zee ligt. De grote ronde buik was prachtig, maar nu is het een grote flubber pudding. Iets grotere broeken dan maar!
 7. Je eruit ziet als een loslopende zombie, en je weet hoe je jezelf op moet knappen. Wallen zo groot als kopjes, en je haar wil niet zitten zoals jij dat wilt. Wees gerust, na een aantal weken zit er een ritme in je nieuwe leven, en lukt het weer om jezelf er weer leuk uit te laten zien.
 8. Je huis is een grote bende. Overal liggen spullen, en aan opruimen kom je nauwelijks meer aan toe. De luiers en billendoekjes voorraad groeit gestaag.
 9. Kraamtranen bestaan dus echt. Kraamtranen, dat gebeurt mij niet! Dag 3 en ja hoor, tranen met tuiten. Zielig liedje of je baby die huilt, en de tranen stromen over je gezicht. Huilen maar, het mag!
 10. Niet alle kraamverzorgsters zijn leuk en lief. Heb je een kraamverzorgster die je wel kan schieten, gewoon het kraambureau bellen en vragen om vervanging.
 11. Pamela Anderson is er niets bij als het gaat om borsten. Waren je borsten al groot tijdens de zwangerschap, na de bevalling lijken ze een eigen leven te leiden.

Iedere kraamtijd is anders, en iedereen heeft een andere ervaring met zijn kraamverzorgster. Mijn kraamtijd was tot dag 11 goed, en daarna bleek onze mini man ziek te zijn. Wat hij precies heeft kun je lezen in dit artikel. Het is overigens een lekkere gezonde jongen van 14 maanden. Mijn kraamtijd was prima, maar wel met wat flinke ongemakken.

Hoe was jouw kraamtijd?

 • Reply
  Sonja
  25 maart 2015 at 17:27

  Zo herkenbaar! Vooral die puddingbuik en lekkende borsten, how charming 😉 Gelukkig na zeven maanden alleen op verzoek, dus geen natte shirts meer (pfieuww)

 • Reply
  femke
  26 maart 2015 at 12:57

  hier geen lek problemen maar ook geen goede borstvoeding , helaas pindakaas maar moet zeggen een flesje is wel zo makkelijk , en ja die kraamtranen in het ziekenhuis lag ik nog en echt om alles was het huilen grote dikke tranen. Kom je net omheen en lekker janken maar 😉 leuke item weer

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  27 maart 2015 at 14:38

  Ik vond het altijd fijn. En was dol op de kraamhulpen.

 • Reply
  Sterre
  7 september 2016 at 10:20

  ik was erg blij met onze kraamhulp, een dijk van een vrouw.
  Ze gaf goed grenzen aan en dat was met de langzittende kraamvisite best wel fijn. Of mijn schoonmoeder die elke dag wel wilde langs komen.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.