Wat niemand je vertelt Zwangerschap

Wat niemand je vertelt over bekkeninstabiliteit

29 februari 2016

IMG_80100

Yeah, je bent zwanger. Maar dan opeens heb je toch meer pijn op plekken waar je het niet verwacht. Bandenpijn hebben bijna alle zwangere vrouwen Maar wat nu als je veel meer pijn in je lichaam opmerkt. Is jouw kindje gezellig je bekken als een houseparty aan het gebruiken? Dan is er misschien toch iets meer aan de hand.

Bandenpijn

Zodra je zwanger bent zul je ook de ongemakken gaan ervaren. gezellig aan de bandenpijn hoort er dan helemaal bij. Lekker rekken en strekken die baarmoeder en zijn bandjes. De baarmoeder zit met banden aan het bekken vast, en deze rekken uit zodra de baby groter en groter groeit. Hierdoor heb je soms een zeurende of stekende pijn. Begin je toch ander soort pijn te ervaren en op plekken waarvan je niet wist dat het pijn kon doen, dan is het handig om toch eens meer informatie te zoeken over bekken instabiliteit.

Bekkenpijn

Bij bekkeninstabiliteit heb je pijn op de volgende plekken: rond het schaambeen, de stuit, of de linker- of rechterbil. Hoe erg de pijn zal zijn is nooit zomaar te zeggen. Dit verschilt per vrouw enorm. Helaas krijgen vrouwen te weinig informatie over bekkenpijn. Vandaag dan ook wat niemand je vertelt over bekkeninstabiliteit.

Wat niemand je vertelt over bekkeninstabiliteit

  1. Bekkeninstabiliteit kan tijdens maar ook na de zwangerschap ontstaan. Bekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap ontstaan door het hormoon relaxine. Deze maken je banden week zodat je baby makkelijker op de wereld kan komen. Bij sommige zwangerschappen besluit het lichaam dit pijnlijker te maken. Flink pijnlijker! Ook na de bevalling kan er bekkenpijn ontstaan. Dacht je dat alles over was, besluit je lichaam niet zomaar weer in zijn oude staat te veranderen.
  2. Zitten, staan, en liggen is voor veel vrouwen zeer pijnlijk. Voor de meeste vrouwen voelt het alsof er een hummer heen en weer over hun bekken aan het rijden is. En dit niet heel even , maar de hele dag door.
  3. Bekkenpijn is niet direct over na de bevalling. Bekkenpijn zal niet opeens magisch verdwijnen zodra je baby is geboren. Bij veel vrouwen zal het een aantal weken tot maanden duren voordat men weer de oude is. Sommige vrouwen zullen er helaas nog langer last van hebben.
  4. Werken tijdens je zwangerschap is soms onmogelijk. Het zal voor veel vrouwen met bekkenpijn bekend voorkomen. Tijdens de zwangerschap belanden vrouwen vaak in de ziektewet.
  5. Onbegrip voor de situatie komt vaker voor dan je denkt. Iedereen heeft toch weleens pijn in zijn bekken tijdens de zwangerschap is wat men vaak zegt tegen vrouwen. Het zal best meevallen, je kan toch nog boodschappen doen en autorijden. Zwangere vrouwen treffen vaak een muur van onbegrip. Ook bij artsen!
  6. Incontinentie is een bijkomstigheid die best genant kan zijn. Je plas ophouden tijdens je zwangerschap is soms best moeilijk, maar met bekkeninstabiliteit komt dit probleem wat vaker voor. Op de gekste plekken opeens je plas niet kunnen ophouden kan nogal ongemakkelijk zijn.

Voor vrouwen met bekkenpijn is dit probleem dat de zwangerschap kan overschaduwen. Bekkenpijn is er in alle gradaties. Van heel licht tot ondragelijk. Bij een vermoeden van bekkenpijn is het belangrijk om aan te bel te trekken. Tref je onbegrip, dan  gewoon op zoek naar een andere arts. Bekkenpijn kun je niet negeren. Er is hulp.

 

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.