Papa

Tips voor nieuwe papa’s

8 april 2015

Tips voor nieuwe papa's

Je vriendin/vrouw is zwanger, en wat nu! Als man heb je geen klachten, maar je leeft natuurlijk wel mee. De dikke buik, de baby die zwaarder en zwaarder word, en je partner die best wel eens wat last kan hebben van stemmingswisselingen. Vandaag wat tips voor de nieuwe papa’s.

De buik van partner word dikker, en je bent best wel nerveus. Want wat staat je te wachten in de komende maanden, en de jaren erna. Als vader hoef je echt niet langs de zijlijn te staan.

 1. Ga gezellig mee naar de verloskundige. Je krijgt weer een ton aan informatie, maar je kan ook weer het hartje van je baby horen. En veel vrouwen vinden het ook fijn als hun partner mee gaat. Twee horen er meer als 1, en met alle informatie die je ontvangt is dit heel handig! Is dat een braxton hick of een echte wee. Als man word je nog een expert!
 2. Noteer alle belangrijke nummers. Verloskundige, ziekenhuis, familie, huisarts en de kraamzorg. Noteer ze in je telefoon en op papier. Zo vergeet je nooit meer wie oh wie je nou toch moet bellen als je partner opeens heel hard roept “mijn vliezen zijn geloof ik gebroken”
 3. Zet jouw telefoonnummer en/of e-mail adres op het geboortekaartje. Zorg ervoor dat jij de eerste dagen het contactpersoon bent voor de familie en vrienden. Veel vrouwen hebben niet veel zin om iedereen te woord te staan.
 4. Ben je een eerste papa, dan is de kraamhulp een bron van informatie. Voor vragen over badderen, temperaturen en nog veel meer is de kraamhulp aanwezig. Zo weet je zeker dat je een rompertje niet achterstevoren aantrekt.
 5. Voeg minstens 10 babyliedjes toe aan je Iphone. Je interesse in muziek zal flink veranderen, en in de maneschijn zal je straks helemaal mee kunnen zingen. Leef je uit en zing gewoon mee! Je baby vind je toch de beste zanger van het land.
 6. Vergeet niet om zelf een tas met wat spullen mee te nemen. Soms kan een bevalling lang duren, maar kan ook eindigen in een spoedkeizersnee. Neem als man ook wat spullen mee: Tablet, eten, telefoonoplader, en je id papieren. Zo kom je de uren wel door!
 7. Poepluiers zijn niet eng, wel heel vies. Luiers van andere kinderen wil je niet zien of ruiken, maar van je eigen kindje is het niet erg. Het aroma komt je tegemoet, maar je kan het!
 8. Je saldo op de bankrekening is aanzienlijk lager dan voorheen. Kleding en kinderkamer accessoires kopen voor je kind is veel leuker dan spullen voor jezelf. Lekker shoppen met de nieuwe mama is stiekem best leuk.
 9. Neem je rust. Als nieuwe vader ga je aardig wat rusteloze nachten tegemoet, en ook jij kan je rust gebruiken.
 10. Bijna nieuwe mama heeft altijd gelijk tijdens de bevalling. Wil je partner een washandje of een massage. Gewoon doen! Je partner heeft het ontzettend zwaar. Steun, liefde en een rug massage kan je partner goed gebruiken.
 11. Geniet van je baby, en van elkaar als nieuw gezin. Niets is zo speciaal als vader worden. Neem wat tijd vrij voor het nieuwe gezin, en geniet van die eerste paar weken samen.

 

Hoe heeft jouw partner de bevalling  en het nieuwe vader zijn ervaren?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  10 april 2015 at 10:09

  We hebben er nog steeds ruzie over wie het zwaarder had! Mijn man vindt namelijk dat hij het net zo zwaar had als ik!

 • Reply
  Mendy
  10 april 2015 at 10:29

  Hahaha nou wij hebben het toch wel wat zwaarder gehad.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.