Gezondheid Zwangerschap

Pijnbestrijding tijdens je bevalling

28 december 2014

pijnbestrijding tijdens je bevalling

Elke vrouw zal er aan moeten geloven, de bevalling. Elke bevalling is anders en iedereen heeft een andere ervaring als het om de pijn gaat. Je kan tegenwoordig meer en meer kiezen voor pijnbestrijding tijdens je bevalling. Welke type pijnbestrijding heb je eigenlijk en wil je die gebruiken?

In Nederland bevallen de meeste vrouwen nog steeds natuurlijk zoals de dokters dat zo mooi zeggen. In andere woorden, zonder pijnbestrijding. Welke pijnbestrijding is er eigenlijk voor handen en mag je er om vragen? Natuurlijk mag je erom vragen, en in elk ziekenhuis hebben ze informatie avonden voor zwangere vrouwen gericht op bevallen en pijnbestrijding. Bij 5 maanden zwangerschap heb ik mij laten voorlichten hoe en wat er mogelijk was op het gebied van medicatie. Ik heb een hoge pijngrens, maar informatie is altijd welkom.

Ziekenhuis

Bij een ziekenhuisbevallingen is het mogelijk om medicatie te ontvangen.

 • Ruggenprik
 • Remifentanil infuus
 • Lachgas
 • Pethidine

Ruggenprik

Met een ruggenprik is elke vorm van bevallingspijn verdwenen. Vloeistof wordt tussen de ruggenwervels ingespoten en hierdoor worden de zenuwen van de bekkenbodem en baarmoeder uitgeschakeld. Nadeel van deze methode is dat je minder gevoel in je benen kan krijgen, en je blaascontrole kan eventueel ook minder zijn. Broekplassen is dus een mogelijkheid, want een volle blaas voel je niet altijd aankomen. Ik wilde bij mijn bevalling geen gebruik maken omdat ik de gevoelloze benen niet zo zag zitten. Tevens kan de ruggenprik een bloeddrukdaling veroorzaken waardoor er minder zuurstof naar de baby kan gaan. Deze risico’s wilde ik zelf niet nemen op het moment van de bevalling.

Er zijn twee verschillende ruggenprikken, de epidurale pijnbestrijding en de spinale anesthesie (verdoving). De eerste wordt tijdens een ‘normale’ bevalling gegeven. De tweede wordt het meeste toegepast bij een keizersnee. De laatste heb ik tijdens mijn spoedkeizersnee uiteindelijk ontvangen en daar was ik maar wat blij mee. Ondragelijke pijn ging over in een oase van rust. Geen gevoel meer vanaf mijn middel, maar wat was het fijn om te weten dat het afgelopen was met de weeënstormen.

pijnloos bevallen

Lachgas

Wil je geen ruggenprik dan kun je gebruiken maken van lachgas. Het is een mengsel van vijftig procent zuurstof en vijftig procent stikstofoxide. Lachgas onderdrukt de pijn en de scherpe randen verdwijnen. De werking stopt een paar minuten nadat je het mengsel ingeademd hebt. Deze methode werd niet in mijn ziekenhuis aangeboden, maar ik ben wel benieuwd wat de ervaring is van andere vrouwen.

Pethidine

Pethidine is een middel dat via een injectie word toegediend. De ergste pijn wordt minder, zodat je je tussen de weeën door beter kunt ontspannen en uitrusten voor het uiteindelijke persen. Ook bij dit middel verdwijnen de scherpe randen van de pijn. Voor dit middel heb ik niet gekozen omdat je er licht slaperig van kan worden en je baby ook.

Remifentanil

Dit medicijn wordt met een infuus toegediend met een pompje. Dit pompje kun jezelf bedienen zodra je een heftige wee krijgt. Het effect van dit medicijn werkt snel en is ook weer snel uitgewerkt. Nadelen zijn er we zoals sufheid en ook een lage bloeddruk.

Mijn mening

Ik heb een bevalling en spoedkeizersnee in 1 keer meegemaakt. Mijn vliezen braken en na 24 uur was er nog geen baby. Geen verweking en geen ontsluiting dus eerst gel en daarna 6 uur later alsnog een inleiding. Op dat moment was het voor mij genoeg met al het natuurlijke gebrabbel en je kan het praatje. Ik ging overstag op remifentanil, en daar was ik erg dankbaar voor. Het infuus pompje was mijn beste vriendje en ik was na een tijdje wel zo high als een kanarie. De weeënstormen bleven komen en medicatie hebben mij wel degelijk geholpen.

Medicatie is een eigen keuze en iedereen moet zelf beslissen. Ik denk dat elke vrouw voor zichzelf moet bepalen wat ze wil, en ik ben van mening dat ziekenhuizen vrouwen goed moeten voorlichten wat er mogelijk is. Ik wilde een natuurlijke bevalling, maar door een inleiding en een spoedkeizersnee heb ik wel besloten om tijdens mijn inleiding medicatie te nemen. High als een kanarie was best gezellig want mijn vriend heeft meerdere keren moeten aanhoren dat we nog boodschappen moesten doen. Maak nou een lijstje, maar niet teveel kopen hoor. Uiteindelijk lag ik met mijn warrige hoofd op de operatietafel en is mijn zoon op de wereld gebracht.

Vraag altijd bij jezelf na wat je wil, en ga naar het ziekenhuis waar je gaat bevallen wat daar mogelijk is. En je mag van mening veranderen over het gebruik van medicatie. Je bent geen slappe hap als je er wel voor beslist heb ik ervaren. Mocht je het willen, dan moet het beschikbaar zijn om zo vrouwen een rustige bevalling te geven. Of je het natuurlijk doet of met een beetje medicatie, elke bevalling is uniek met een prachtig cadeau als resultaat.

Ben/of ga je met of zonder medicatie bevallen?

 • Reply
  Daantje
  28 december 2014 at 23:07

  Ik ben zonder medicatie bevallen, maar hier ging het ook allemaal heel voorspoedig en snel. Denk dat ik het ook niet langer dan 24 uur zou hebben volgehouden met weeën…

  En zelfs ondanks dat het allemaal voorspoedig ging heb ik ook tegen de verloskundige gezegd dat ze een ambulance moest bellen en dat die ambulance direct een ruggenprik moest meenemen…. Een half uur later was mijn zoontje geboren en was ik blij dat ze niet naar me had geluisterd 😉 Maar iedere vrouw schijnt zo’n moment te hebben vlak voor de persfase dat ze het echt niet meer ziet zitten. Ik vind het knap dat een verloskundige / gyneacoloog kan zien of het inderdaad echt nodig is of dat het juist die laatste minuten zijn voor de persfase…. Je moet dan wel erg stevig in je schoenen staan om op zo’n moment pijnbestrijding te weigeren aan een barende vrouw 😮

 • Reply
  Linda
  28 december 2014 at 23:33

  Fijn dat het je heeft geholpen. Zelf twee keer bevallen, thuis, zonder pijnbestrijding. Bij een thuisbevalling zijn er vaak nauwelijks pijnmedicatie beschikbaar. Hooguit, als je verloskundige daar een extra cursus voor heeft gevolgd, waterprikken.

 • Reply
  Mendy
  29 december 2014 at 09:50

  Ze waren in het ziekenhuis ook heel eerlijk over de medicatie. Dat is ook fijn dat een verloskundige meedenkt. Ik had wel dolgraag zonder medicatie willen bevallen, maar ach met was ook best lekker vooral bij een inleiding

 • Reply
  Karolina
  29 december 2014 at 10:13

  2x bevallen. 1ste keer met ruggenprik in het ziekenhuis, 2de zonder thuis. Ik ben zelfs nog niet uit wat was beter, “prettiger”. Het lastige is dat je zelf niet weet hoe langer en heftiger gaat het nog worden. Als je zou zeker kunnen weten dat het nog 2x zo heftig wordt als nu, of juist dat het niet erger wordt, zal de beslissing zo makkelijk zijn, maar dat weet je niet en je verloskundige (uit eigen ervaring) ook niet. Grappig genoeg is dit in Polen helemaal geen punt, men bevalt altijd met pijnbestrijding.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.