Baby Boek reviews Boeken Zwangerschap

Mama ontzwangert

11 oktober 2014

IMG_26531

Na de bevalling gaan je emoties van hot naar her en soms herken je jezelf niet eens meer.  Wat fijn zou het zijn als je dan ook wist dat je echt niet de enige bent die zich zo voelt. En dat het geheel niet raar is dat voor jou de roze wolk ver te zoeken is. 

Misselijkheid, aambeien en vocht vasthouden zijn een aantal bekende symptomen van een zwangerschap. De ontzwangerings symptomen? Daar is niet veel van bekend, maar deze zijn wel degelijk aanwezig. Halverwege januari 2014 is het boek mama ontzwangert verschenen: een boek over wat moeders doormaken in het eerste jaar na de geboorte van hun kind. Gewoon een goed boek dat je vertelt over de eerste periode van het moederschap. Wat jij doormaakt, wat je lichaam doormaakt en hoe je je voor kunt bereiden. Mama ontzwangert combineert ervaringen van moeders met toelichting van vijftien experts.  Denk je eerst nog dat je de enige vrouw bent die niet kan genieten van deze roze wolk, na het lezen van dit boek kun je je aansluiten bij andere mama’s en lees je dat het niet meer dan normaal is om je zo vreemd te voelen.

IMG_26201

Zodra je zwanger bent denk je niet veel over de periode na de bevalling. Ik kan eerlijk zeggen dat ik het te druk had met zwanger zijn. Na de bevalling kwam ik thuis en dat viel vies tegen. Je buik zakt als een pudding in elkaar en je kleding zit nog geheel niet goed. Niemand die je ook even verteld dat kraamverband echt zo niet aantrekkelijk is en dat je er nog steeds 5 maanden zwanger uit ziet.  De kraamverzorgster helpt je met raad en daad maar na 8 dagen sta je er dan toch alleen voor. De roze wolk was op dat moment bij mij nog ver te zoeken. Chronische vermoeidheid en er uitzien als een zombie helpen daar natuurlijk ook niet bij.

IMG_26251

De eerste weken zijn zwaar, maar na 6 weken hadden wij het gevoel dat er weer een regelmaat in ons leven zat. Langzaam aan begint je lichaam zich ook weer te herstellen en kun je weer gaan sporten. Ik probeerde de hangbuik dan ook weer kwijt te raken en langzaam aan zie je dat de pudding weer in spieren veranderen ( yeaaah). Niet alleen qua uiterlijk maar ook wat betreft de hormonen heb je tijd nodig. De welbekende traankramen komen vaak toch echt op bezoek. Ik huilde al om een zielig liedje op de radio en mijn haren die waren zo futloos dat zelfs een dure shampoo niet zou helpen. Maar ook deze periode gaat voorbij en na bijna 9 maanden zit ik weer lekker in mijn vel. Mijn lichaam voelt weer geheel als mijn lichaam. Het kost wat tijd maar geef je zelf ook die tijd want je hebt die maanden ook echt nodig. Je moet hard werken om weer jezelf te worden. Het is echt 9 maanden op en 9 maanden af.

Maar ik heb er het mooiste voor terug gekregen en ik zou het zo allemaal weer opnieuw doen. Het is het dubbel en dwars waard.

Voor mij was het hoofdstuk het dagboek van een keizersnee een echte herkenning. Mijn bevalling liep ook uit op een spoedkeizersnee en hoe fijn is het dan om te lezen hoe een andere vrouw dit heeft ervaren.

IMG_26691

In Mama ontzwangert kom alles aan bod: van de lichamelijke ongemakken tot de achtbaan waarin moeders zitten, tot de vraag hoe ze het moederschap een plaats kunnen geven in hun carrière, relatie en sociale leven. Het boek is leuk vormgegeven met illustraties en teksten van deskundigen. Een leuk, realistisch en heel herkenbaar boek. Het boek is te koop via de site mama ontzwangert en bij bol.com voor €15,95

IMG_26841

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.