Baby lifestyle

Luierrecycling ronde twee

24 februari 2016

IMG_8001

Met zijn allen gooien we als ouders heel veel luiers weg. Je kan ervoor kiezen of wasbare luiers te nemen, of zoals ik de weggooi luier. Maar eigenlijk sta je er niet bij stil hoeveel dit er we niet zijn. 400 miljoen kilo luiers om precies te zijn. Daar moeten we toch iets aan doen.

400 miljoen luiers per jaar gooien we met zijn allen zo in de vuilnis. Ook wij gebruiken aardig wat luiers op een dag, en je denkt er niets eens over na wat de schade daarvan kan zijn. Ik heb er over nagedacht om wasbare luiers te gebruiken, maar het gemak van de gewone weggooi luier heeft mij ook overstag doen gaan.

Wat gebeurt er eigenlijk met de luiers?

Op dit moment worden alle luiers verbrand. Hierdoor komen er giftige stoffen vrij komen. De luier kan natuurlijk ook gerecyceld worden. De luier bevat meer materialen dan je denkt, en deze kunnen weer opnieuw worden gebruikt. Het papier en de plastic van een luier zijn overal weer voor te gebruiken. Toch best handig als je er over nadenkt. Zo maak je van een vieze poepluier iets heel anders.

Luierrecyling

Arnold- Jan Majoor zelf vader, bedacht daarom dat het misschien eens tijd was voor iets anders. Hij bedacht dat ouder en kinderdag verblijven hun luiers nu eens niet zomaar weggooien, maar meedoen met de proef luierrecycling. En dit blijkt een succes! 17.000 aanmeldingen zijn er in de eerste ronde al verzameld. Omdat er zoveel interesse blijkt te zijn is er nu een tweede ronde luierrecycling opgestart. Maar wat is dat nou luierrecycling?

Heel simpel eigenlijk. Je meld je gratis aan via luierrecyclingnederlandNu dit nog kan zou ik dit zeker doen.

Hierna komt fase 2, en dit betekent overleg met luierfabrikanten en gemeenten. Zodra dit helemaal rond is krijgen de deelnemers informatie of er in hun gemeente animo is om luiers te recyclen. Per gemeente moet men voldoende ouders hebben die meedoen. Het ophalen en wegbrengen kost natuurlijk ook wat. In fase 4 is het bekend welke wijken, en gemeenten er meedoen. Wanneer de proef in jouw wijk start ontvang je een kliko thuis waarin je de luiers kunt doen en die regelmatig wordt geleegd. Zodra je kindjes uit de luiers zijn lever je de kliko weer in. Natuurlijk is de kliko zo gemaakt dat er geen vieze geuren tevoorschijn komen.

De tweede ronde is net gestart. Meer informatie op facebook en luierrecycling.nl

Dus geef je op om zo met zijn allen deze proef een kans te geven.

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.