Boek reviews Boeken

Krijg nou tieten

4 december 2014

IMG_439133

Zwanger en wat nu! Boeken lezen over zwanger zijn en de zwangerschap zijn vaak serieus, en de schrijver weet het altijd beter. Zo niet Claudia de Breij met haar boek  ‘Krijg nou tieten’. Het boek staat vol met eerlijkheden waarvan zij vindt dat die ook wel eens bekend mogen worden gemaakt.

‘Ik ben een reserve vrouw .Als alle mannen op zijn, dan bel je mij. Mijn beste vrienden zijn mannen, ik haat winkelen en hou van praten over het ontstaan van het heelal, de nieuwe Volvo xc70 en de lippen van Angelina Jolie. En toch ben ik de aangewezen vrouw om jou deze 9 maanden door te slepen. Want als ik het kan, kun jij het zeker. Ik weet hoe het is. En daar- is mijn ervaring- heb je het meeste aan. Hoewel ik ook geleerd heb uit alle zwangerschapsbijbels die ik heb gelezen, het meeste heb ik toch gehad aan de vrouwen uit mijn omgeving die weten hoe het was. Die zeiden dat ze het ook hadden, die ontzettende jeuk aan je tieten vanaf een maand of drie, dat staat dat in geen enkel boek. Nathalie die vertelde dat kotsen tijdens de bevalling betekent dat het opschiet met de geboorte. Elly die weeën omschreef ‘alsof er steeds opnieuw een aambeeld op je kruis wordt gegooid. Aldus Claudia de Breij. De Breij heeft besloten om alle ongemakkelijkheden van het zwanger zijn maar eens bloot te leggen.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik dit boek gaan lezen en ik moet zeggen dat de schrijfstijl van Claudia de Breij heerlijk leest. Ik heb geen moment gehad waarbij ik dacht, niets voor mij, ik stop ermee. Het boek was dan ook snel doorgelezen en zelfs mijn vriend vond het boek komisch en niet te serieus. Van de conceptie tot aan 4 weken na de bevalling, alles wordt besproken. Van de grotere tieten tot aan het persen, alles word op een nuchtere en komische manier gebracht. Ok, je moet van deze schrijfstijl houden, maar mij heeft het in ieder geval heel wat leesplezier gebracht. Ik vond zwanger zijn iets heel moois, wetende dat ik een nieuw leven creëerde samen met mijn vriend. Maar ik had best wat meer informatie willen hebben over bijvoorbeeld nierstuwingen. Bij week 27 lag ik in het ziekenhuis met een nierstuwing. ‘ja mevrouw dat is een iets dat wel vaker voorkomt bij een zwangerschap’. Mijn vriend en ik waren niet bekend met dit zwangerschaps verschijnsel. Ik wist niet dat een baby gezellig een feestje kon geven bovenop mijn nier.

IMG_4398112

Voor mij was dit een hilarisch boek en vooral het gedeelte van de bevalling was tot op zekere hoogte herkenbaar. Want even serieus, een kind krijgen en zwangerschap is iets heel moois. Bevallen daarentegen is gewoon ontzettend en nog eens ontzettend pijnlijk. In het boek wordt dit redelijk goed omschreven, maar uiteraard is elke bevalling anders en ervaart iedereen dit ook anders. Mijn bevalling was niet zo gezellig en eindigde in een spoedkeizersnee. Andere daarentegen schieten hun baby in 11 minuten eruit. Zo zie je maar dat iedereen anders is en misschien is dat ook maar beter ook.

Interview volkskrant

In je boek over je zwangerschap schop je behoorlijk aan tegen de roze wolk. ‘Dat vind ik nou onzin, zo ervaar ik het zelf helemaal niet. Ik vond het eigenlijk een grote roze wolk, want een kind krijgen is gewoon helemaal te gek. Wat ik alleen maar wilde zeggen was: je bent niet de enige zwangere die jeuk aan d’r tieten krijgt, en die zich na de bevalling voelt alsof er een Leopard-tank over haar is heengereden. En ik wilde een beetje tegenwicht bieden tegen zo’n Beatrijs Smulders, die vindt dat een kind een jaar borstvoeding moet krijgen van een moeder die alleen maar thuiszit. Een jaar thuiszitten! Voor mij zou het geestelijke zelfmoord zijn. Natuurlijk is er wat voor te zeggen als jij het jn vindt veel bij je kind te zijn. Maar ik vind het storend dat je bij voorbaat een slechte moeder of een mislukte vrouw bent als je niet zo denkt en voelt. ‘Ik las een artikel in de krant over lui ouderschap, dat sprak me wel aan. Mijn werk dwingt me tot een zeker lui ouderschap, en dat is maar goed ook voor het jochie. Ik vind het zo leuk met ’m, als ik niet uitkijk zit ik er bovenop. Alles wat ik doe, doe ik full force. Als ik werk, ben ik volop aan het werk. Maar als ik met mijn jongen ben, ben ik ook volop met mijn jongen.’

‘Krijg nou tieten’ is Claudia de Breij haar ervaring over zwanger zijn, bevallen en moeder worden. Voor toekomstige moeders en natuurlijk vaders die even een minder serieus boek willen lezen is dit een goed boek. Geen roze wok die je vertelt dat ales mooi is aan een zwangerschap en bevallen. Gewoon de waarheid , maar dan met een knipoog.

IMG_439444

Welke zwangerschapsboeken heb jij gelezen?

 • Reply
  Daantje
  4 december 2014 at 15:09

  Ik heb dat boek ook doorgebladerd bij de Prenatal. Uiteindelijk niet gekocht, maar het leek me wel een erg leuk boek 🙂

 • Reply
  Rory
  4 december 2014 at 15:17

  Ik heb het tijdens mijn zwangerschap gekocht, wel via Marktplaats (dus tweedehands). Maar het staat nu nog in mijn kast. Erg leuk boekje. Heb er erg van genoten en ook best wel wat van geleerd.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.