Gezondheid

Het tandenpoetsen drama

7 december 2014

IMG_4465

Zodra de tanden doorkomen is het tijd om ook de tanden te poetsen, zeggen alle tandartsen keurig op hun websites. Zo gezegd zo gedaan, maar hoe doe je dat als je baby de hele buurt bij elkaar schreeuwt! Het tandenpoetsen drama is geboren.

De eerste tanden

Het eerste tandje van je kind breekt meestal door als hij tussen de 5 en 9 maanden is. Vanaf dat moment moet je al een gewoonte maken van het tandenpoetsen. Onze zoon kreeg met 5,5 maanden zijn eerste tand en dat kan het drama beginnen. Tot onze verbazing ging het de eerste weken eigenlijk prima, zo goed zelfs dat kleine man moest lachen bij het tanden poetsen. Helaas ons geluk was kortdurend. De weken erna was het tandenpoetsen drama dan toch echt geboren

In het begin hoef je maar één keer per dag je kindjes tanden te poetsen. Ook wij doen dit in de avond voordat hij naar bed gaat. Onze zoon is tien maanden dus de tanden worden nog gepoetst op de commode en dat maakt het een drama van formaat.

Gezellig een tandenpoets liedje zingen

Maak van het tandenpoetsen een leuk moment door samen een liedje te zingen is het advies. Wij zingen gezamenlijk zijn favoriete liedje, Nijntje een heel lief konijntje. Nijntje, la la la en het helpt geheel niet. Hij trapt er niet in, hoe leuk ik ook gekke gezichten trek en op en neer spring. Meneer wil niet dat de tandenborstel ook maar in de buurt van zijn mond komt.

Samen tanden poetsen

Laat hem jouw tanden poetsen of die van een knuffel.  Kans is groot dat jij daarna ook zijn tandjes mag doen. Deze methode is niet echt geschikt voor kindjes onder een jaar, want mijn zoon kan moeilijk mijn tanden poetsen. Hij mag na het poetsen wel zijn tandenborstel vasthouden, en dat doet hij met plezier.

IMG_40441

Kies een leuke tandenborstel

Is je kindje richting de twee jaar oud dan kan een leuke tandenborstel ook nog wel eens helpen. Laat je kindje zelf de tandenborstel uitkiezen zodat ze het gevoel hebben er bij betrokken te zijn. Wij hebben sinds kort een Woezel en Pip tandenborstel voor mini man gekocht. Maar helaas blijven de lippen op elkaar en tandenpoetsen lukt alleen als we hem snel afleiden.

Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen vinden kinderen soms ook heel leuk. Hello Kitty of een Mickey Mouse elektrische tandenborstel kopen is dus over een paar jaar niet eens een slecht idee.

Mijn zoon vind het leuk om de tandenborstel zelf vast te houden. Wat ook goed werkt is om de maaltijden van die dag weg te poetsen.” Zo, de aardappel en de erwtjes wegpoetsen en de stukjes banaan, en daar ziet mama nog wat paprika zitten” Zo, alles weg en schoon. 5 hele seconden is het mogelijk om de voorkant van 1 tandje te poetsen.

Het tandenpoetsen drama in 1 minuut

 • We laten heel blij de tandenborstel zien en wagen een poging om tandenborstel en tandpasta op de tandjes te krijgen.
 • De handjes slaan alle kanten op en de tandenborstel vliegt door de kamer.
 • Mama zegt aaaaa, kindje schudt neeeee
 • Tandenpoetsen lukt eindelijk een beetje , maar op dat moment bijt hij zijn tanden op elkaar en de tandenborstel zit vast. Ik krijg een grote glimlach en een tanden borstel te zien.
 • Ik geef een sok om hem af te te leiden, maar dat heeft hij binnen no time door. De lippen blijven stijf op elkaar en meneer blijft lekker lachen.
 • Uiteindelijk lukt het met flink wat drama om 7 tandjes te poetsen.
 • Mama en papa zijn moe, en kindje is alweer aan het lachen en zijn favoriete boek aan het bekijken.

Is tandenpoetsen bij jou ook een drama of gaat het juist heel makkelijk?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.