Life

Het leed dat Thyrax heet

8 februari 2016

Het leed dat Thyrax heet

Het is vast niemand ontgaan, maar het schildklier medicijn Thyrax is niet meer te verkrijgen. Op 13 januari kwam het bericht naar buiten dat het vanaf februari niet meer te verkrijgen is door een fout bij de fabrikant Aspen. Helaas heeft ons huishouden hier ook mee te maken.

CHT

In het verleden heb ik een artikel geschreven over de hielprik en CHT. Het belangrijk dat ouders weten dat de hielprik niet alleen routine is. Bij ons bleek dat onze zoon is geboren met een klein beetje schildklier weefsel dat op de verkeerde plek ligt. Een fout van de natuur tijdens de eerste paar weken van mijn zwangerschap. Na twaalf dagen kreeg mijn zoon thyrax en de bijkomstige ziekenhuis bezoeken.

In het artikel over CHT heb ik uitgebreid geschreven over de stofwisselings ziekte. Wil je meer weten lees dan gerust dit artikel. Zo is het misschien duidelijk wat CHT is, en hoe dit is ontdekt. Wil je nog meer informatie dan is de site van schildklier misschien wat voor jou. Hier vind je veel informatie over CHT.

Thyrax

De schildklier maakt schildklierhormonen aan. Vrijwel alle processen in het lichaam hebben die hormonen nodig. Bij duizenden mensen werkt dit proces niet goed. En dan is er maar 1 oplossing, medicijnen. Er zijn verschillende merken die men kan gebruiken. De merk naam is Thyrax, en bevat het werkzame bestandsdeel: Levothyroxine. Onze zoon gebruikt sinds 11 dagen oud het medicijn Thyrax ( blauwe pillen) van de fabrikant Aspen. De werkzame stof in Thyrax, Euthyrox en andere merken is bij allebei hetzelfde, namelijk Levothyroxin. De gebruikte vulstof kan enigszins afwijken. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand anders reageert op een bepaald merk.  Elke ochtend neemt mijn zoon dit keurig in. Wij noemen het snoepjes of leef snoepjes. Wij hebben veel geluk dat hij vanaf dag 1 makkelijk zijn medicijnen inneemt. Onder de 350.000 mensen die dit medicijn gebruiken zijn ook veel kindjes. Wij hebben nog genoeg Thyrax voor de komende maanden, maar ook mijn zoon zal naar een ander merk moeten overstappen. Mensen zeggen ‘Ach, elke dag een pilletje nemen’. Maar helaas, zo gaat het niet. Het is om de paar maanden bloedprikken, waardes controleren, en weer naar de kinderarts. Zo bepalen de artsen welke hoeveelheid medicijnen mijn zoon de komende maanden moet nemen. De eventuele extra bloedonderzoeken zijn niet echt wat mijn zoon kan gebruiken.

Het leed dat Thyrax heet

Dus beste Aspen, Nederlands Zorgstelsel en farmaceutische industrie. Mijn zoon is sinds 3 weken 2 jaar en is een hele lieve jongen. Hij houd van dinten ( lees dansen) is verliefd op Anna van Frozen, en auto’s zijn het leukste speelgoed. Dankzij het schildklier hormoon is mijn lieverd verder heel gezond, en is net zoals andere kinderen. Af en toe de liefste van het land, maar soms ook een klein dreumes draakje. Het overgaan naar een andere medicijn zal hopelijk best goed gaan. Wij hebben het geluk met onze zoon die heel dapper is. Maar het bloedprikken is datgene wat je als ouders niet wil voor je kind. Inmiddels hebben we er ons bij neergelegd dat het niet anders is, maar in januari was dat even anders

Om de drie maanden gaan we nu bloed prikken. Zodra hij witte jassen ziet is er paniek in de tent. Zijn vader neemt hem op schoot en mama zit ernaast. Daarna met veel verdriet en geschreeuw is het mogelijk om een buisje bloed te verkrijgen. Hoe leg je een kind van 2 uit dat het bloed prikken voor zijn eigen bestwil is. Een klein kind kan ook niet zeggen wat hij voelt of kan dit niet uitspreken. Mama zit erbij en elke keer zou zo de plaats van haar zoon willen innemen. Prikken doen we vanaf 12 dagen oud, vanuit de hiel, arm en bovenkant hand.

Nu lijkt het alsof een groot bedrijf (Aspen) zijn zaakjes niet goed voor elkaar heeft. De productielijn is verplaatst, en nu kan een medicijn niet worden geleverd. De vraag is nu eigenlijk hoe kan het dat een medicijn even niet meer geleverd kan worden?  Heeft iedereen vergeten dat er 350.000 mensen afhankelijk zijn van dit medicijn. Uit alles kan ik concluderen dat deze mensen worden gezien als een paar nummers. En dat zijn mijn zoon, heleboel kindjes, en andere gebruikers niet. Ze zijn patienten die recht hebben op een medicijn wat voor hen zeer belangrijk is. Het is niet eens het overstappen, bijwerkingen of extra bloed onderzoeken waardoor mensen boos zijn. Het is vooral het feit dat een overheid, Aspen of de farmaceutische industrie dit zomaar toelaat. Er is niet aan de mensen gedacht die deze medicijnen slikken. Achter de medicijnen zitten heel veel mensen, echte mensen voor wie het niet zomaar een pilletje is.

Mocht je meer info willen dat kan dit op schildklier.nl

 

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  9 februari 2016 at 11:34

  Jeetje, dat een medicijn gewoon niet meer beschikbaar is! Heftig.

 • Reply
  Lonneke
  9 februari 2016 at 18:44

  Ik heb er al mee over gelezen en ik vind het zo bizar! Dat is dus zo lastig.. het is een commercieel bedrijf, maar medicijnen zijn geen luxe producten, mensen zijn hier afhankelijk van!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.