Kids lifestyle

Help! Mijn dreumes is een peuter puber

23 september 2015

IMG_7189

Je lieve kleine baby is geen baby meer, maar een echte dreumes/peuter. Daarbij komt dan toch echt de peuter puberteit. Je mini kind is soms net een terror monster. Hoe overleef je deze fase, en waarom doen die kleine peuters dit?

Je weet inmiddels wel dat je peuter geen baby meer is. Maar dat ze opeens in een kleine puber veranderen, dat is nieuw. Nee zeggen dat kunnen ze opeens als de beste. Maar daarbij komt ook het slaan, bijten, gillen, en soms flink tekeer gaan. Heel vervelend als je net in een drukke supermarkt staat. Mijn mini man is sinds 18 maanden opeens het woordje nee wel erg vaak gaan gebruiken. Geen kusje, niet naar bed willen gaan, en alles is een drama van formaat. Ik ben bijna twee, dus ik zeg nee is het nieuwe motto hier in huis.

Elke mama en papa zal de gillen en slaan fase meemaken. En er is eigenlijk een hele simpele reden waarom je kleine zo doet. Onmacht en frustratie door het niet kunnen communiceren, en uiten van hun gevoel. Je dreumes denkt dat de wereld om hem draait. Dat er ook nog andere mensen zijn snappen ze nog niet echt. Natuurlijk raken ze ook flink gefrustreerd als ze hun zin niet krijgen. Rollen over de grond is het resultaat. Het zijn net pubers, maar dan in het klein. Zodra ik de auto’s niet meeneem als we weggaan is het een gezellige brul partij. Een woedeaanval is de meest voor de hand liggende manier om te reageren op een situatie voor een peuter. Hoe ga je met deze fase om, en hoe kun je erop reageren? Mijn 6 tips uit eigen ervaring.

 1. Blijf nee zeggen! Nee is nee vooral in de supermarkt. Zodra wij bij de koekjes afdeling lopen wil mini man een koekoe. Nee is dan niet zijn favoriete woord. Ik blijf erbij, en loop heerlijk met mijn brullende zoon door de supermarkt. Je kan wel door de grond zakken, want de halve supermarkt kijkt naar je. Hou vol!
 2. Zorg ervoor dat je kalm blijft. Ga niet mee gillen of schreeuwen. Dit is soms best moeilijk vooral als je net een speelgoedauto tegen je hoofd hebt aangekregen.
 3. Zorg dat er een consequentie is. Vanaf twee jaar weten peuters heel goed dat ze stout zijn. Vooral bij slaan of bijten. Geef een time-out op een stoeltje of de trap.
 4. Ga niet met een peuter in discussie. Maak duidelijk dat slaan of bijten niet mag. Eindeloos praten met je peuter heeft geen zin. 1 keer zeggen dat het gedrag niet mag is genoeg.
 5. Blijf er niet over door gaan! Nadat je kind weer rustig is, dan is de situatie voorbij. Ga niet een uur later er nog over beginnen. Je peuter is het allang weer vergeten.
 6. Luister naar je kind! Soms proberen je mini peuters je iets duidelijk te maken. Soms helpt het om te luisteren, en heb je een driftbui weten te voorkomen. Mijn mini man probeert mij vaak duidelijk te maken dat hij echt niet zonder zij auto’s kan. Auto gaat mee op de fiets, in bad, en naar de supermarkt. Luisteren is bij ons best belangrijk, en voorkomt heel wat drama. Hoe zou jij het vinden als niemand naar je luistert. Vooral als je maar niet begrepen word.
 7. Maak gebruik van baby gebaren, dat voorkomt soms ook wat frustratie. Zo weet je precies wanneer je kindje slaap, honger of iets heel graag wil. Je kindje heeft gelijk het gevoel dat je naar hem luistert en begrijpt. Kijk eens op babygebaren.nl voor meer informatie.
 • Reply
  Vlijtig Liesje
  25 september 2015 at 12:31

  Het lijkt wel of de peuterpuberteit heerst ; )
  Ik lees op het moment veel posts over lastige peutertjes.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.