Boek reviews Boeken Papa

Handboek voor vaders

27 oktober 2014

IMG_3735

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik het handboek voor vaders tegen van Beau van Erven Dorens. Een perfect cadeau voor een (toekomstig) nieuw gebakken vader. Beau van Erven Dorens schrijft met veel humor over alle stappen van het vader worden en vader zijn. 

Beau van Erven Dorens schrijft openhartig over het krijgen van een kind. Op een komische manier beschrijft hij het vaderschap, van het maken van een kind tot het opvoeden ervan. En Beau is ervaringsdeskundige. Samen met zijn vrouw Selly heeft hij 4 zonen, tweeling Bram en Tijn,  Jan en Bobbi.

Beau schrijft: “Dit is een handboek voor vaders. Omdat vaders er mogen zijn. Je kunt op ze klimmen, ze hebben borsthaar en ze maken grapjes. Ze bouwen hutten, steken graag iets in de fik en geven altijd meer snoep dan gezond is. Dit is geen boek over kinderen, dit is een boek over jou. Over hoe jij, vader, zonder schaamte en verval de kinderjaren overleeft. Voel je geborgen in het feit dat alle vaders in dezelfde shit zitten. Wentel je in de deelneming van honderdduizenden dorstige vaders wanneer je op vrijdagavond onder dwang van de gillende moeder de vaste borrelavond moet afzeggen. Voel de handen op je schouders, als je die zetpil een pinkje meegeeft. In deze praktische handleiding voor het houden van kinderen neemt Beau de beginnende vader aan de hand en behandelt verschillende essentiële vraagstukken.”

IMG_3686

Een praktische oplossing voor de eerste tekening, het onthouden van de namen van andere ouders en wat doen met sinterklaas. Beau schrijft: Zodra sinterklaas in het land ben je de grote held van je kinderen. Beau schrijft: Kijk in het voorbij gaan of je sinterklaas een hand kan geven, Dit succes straalt van je af en draagt bij aan je statuur als vader. Je moet geen ogenblik voorbij laten gaan om de vaderliefde en het respect die jouw voor je heeft tot volle wasdom laten komen. Later zal dat hartelijke vader gevoel blijven hangen, terwijl de feitelijke gebeurtenissen, al dan niet gelogen of gemainpuleerd, vergeten zullen zijn.

IMG_3676

Er zijn genoeg boeken op de markt die je serieus advies geven over hoe en wat te doen met je kinderen. Dit boek geeft de vader ( en moeder) dan ook vanuit een niet betuttelende manier een idee wat te doen met je kinderen. Opvoeden is zwaar maar doe het met een lach, en neem jezelf niet te serieus. Het stukje oud worden is als mama mijn favoriet. Beau schrijft:

 1. Geen grijs donsjack, nog enig ander donsjack.
 2. Geen rode,roze,gele of ander groene wijde broek
 3. Uberhaupt geen wijde kleren
 4. Niet dezelfde kleren als je eega
 5. Geen haar uit neus of oren
 6. Vetzucht tegengaan. Blijf sporten
 7. Blijf werken. Hou jezelf in de maatschappij
 8. Hou je schouders recht en je hoofd omhoog
 9. Blijf vernieuwen. Almaar voortwaarts
 10. Hou je eer hoog. Sla d’r op als het moet
 11. Word niet cynisch
 12. Blijf haar aankijken
 13. Blijf haar hand vasthouden
 14. Blijf haar pesten
 15. Blijf haar kussen

Zo word hij oud en ik vind het een mooi idee. Het boek is voor mij heerlijk lees materiaal, en ik heb vaak hardop gelachen.Ok,  het boek is van mijn vriend maar mama’s mogen het ook lezen. Zo kun je even in de gedachten van een vader meekijken.

Een leuk boek over o.a. de babytijd, nooit meer slapen, naar het park, de kinderopvang, opvoeden aangevuld met persoonlijke foto’s.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.