Gezondheid Mama

De Nipt test in 2016, wel of niet doen

21 september 2016

De Nipt test 2016, wel of niet doen

De Nipt test is beschikbaar in Nederland. Nog niet voor iedereeen, maar je kan natuurlijk dit wel zelfstandig laten uitvoeren. Zodra je zwanger bent kun je er voor kiezen om verschillende testen te laten uitvoeren. Zo is er meer duidelijk over eventuele chromosoom afwijkingen. Ook wij kozen voor een nekplooi meting en een Nipt test. Maar wat is dat nou een Nipt test, en waarom zou je hier voor kiezen.

Je bent zwanger en wil heel graag weten of het kindje wat je draagt ook gezond is. De verschillende testen zijn ook voor alle vrouwen beschikbaar, maar het kost nu in 2016 nog wel wat geld. Sinds 2015 betalen de verzekerings maatschappijen de nekplooi meting niet meer voor vrouwen boven de 36. Je betaald nu 160 euro voor de test. Mocht hieruit blijken dat er een verhoogd risico hebt, dan is er de mogelijkheid van de Nipt test via het ziekenhuis. Is de uitslag hiervan goed, dan zal men meestal besluiten om geen verder onderzoek te doen.

De Nipt test

De Nipt test (Niet Invasieve Prenatale Test) is een test waarbij het bloed van de moeder wordt gebruikt om in het laboratorium te testen of het ongeboren kind mogelijk trisomie 21 ( downsyndroom), trisomie 18 (Edwardssyndroom) en trisomie 13 (Patausyndroom) heeft. In Nederland word deze test alleen aangeboden als je een verhoogd risico krigt bij de nekplooi meting. Op dit moment is een verhoogd risico 1:200 en minder.

Vanaf 10 weken zwangerschap kan de test worden uitgevoerd. Er zijn maar twee buisjes bloed nodig, en dit is 20 ml. Niet veel dus en het is zo gebeurd. Na ongeveer 2 weken ontvang je de uitslag, maar meestal is dit al eerder weet ik uit ervaring. Wil je heel graag meer zekerheid dan is er ook nog de mogelijkheid om dit zelfstandig te laten doen. Sinds een aantal jaar is dit mogelijk om dit via Belgie te laten uitvoeren Uiteraard is dit niet gratis en zal je dit zo’n €590 euro kosten.

Helaas krijg je in 2016 als zwangere vrouw deze test nog niet gelijk aangeboden. In de ons omringende landen is de test al langer beschikbaar, maar blijft het de keuze van de vrouw om de test te laten afnemen. Mochten er afwijkingen worden geworden na de Nipt test, dan worden er daarna alsnog een vlokkentest of vruchtwaterpunctie uitgevoerd. Wij waren heel blij dat er geen afwijkingen werden gevonden. Krijg jij we een wat minder positieve uitslag dan zal je met de arts gaan overleggen voor verder onderzoek.

Wil je heel graag meer zekerheid dan is er ook nog de mogelijkheid om dit zelfstandig te laten doen. Uiteraard is dit niet gratis en zal je dit zo’n €590 euro kosten.

Mijn ervaring

Na een goede uitslag van de nekplooi meting besloten wij toch zelfstandig een Nipt test te laten doen. Wij wilde heel graag meer zekerheid, en weten waar wij aan toe waren. Via het bedrijf Gendia in Belgie is het mogelijk om de test te laten uitvoeren. Via de website van Gendia zijn er afname centra te vinden. Het woord afname centra klinkt heel vreemd. Maar in werkelijkheid ging ik gewoon naar een verloskundige praktijk die ook samenwerkt met Gendia. 7 dagen later hadden wij een goed bericht dat er geen afwijkingen waren gevonden. Ik moet toegeven dat het voor ons enorm spannend was. Gelukkig waren wij snel op de hoogte, en kun je daarna snel heel blij zijn dat alles voorlopig er gezond uitziet. En wil je weten wat het geslacht is dan kun je dit van te voren aan geven. Zo weet je ook ruim voor de 20 weken echo het geslacht. De mail/brief die je ontvangt geeft aan dat de afwijkingen voor trisomie 21, 18 en 13 onwaarschijnijk zijn. In een aparte bijlage worden nog meer gegevens doorgeven, en bovenaan staat er heel keurig, de baby is : een jongen/meisje.

De toekomst van de Nipt

20 september werd eindelijk bekend dat de Nipt test per 1 april 2017  voor alle zwangere vrouwen beschikbaar is. Zo krijg je gelijk de Nipt test aangeboden bij de verloskundige praktijk. Minister Schippers heeft dat in een brief aan de tweede kamer geschreven. Voor de test wordt een eigen betaling van 175 gevraagd. Per 2018 zal de test in het basis pakket zitten. Zo weet je op een veilige manier heel snel of je kindje een chromosoom afwijking heeft. De test heeft uiteraard zijn voor en tegenstanders wat betreft het testen naar de afwijkingen. Voor ons was het duidelijk dat we graag zo vroeg mogelijk wilde weten waar wij aan toe waren. Apart zal het ook wel zijn dat we nooit meer hoeven te wachten tot week 20 voor het geslacht. Je kan voortaan als zwangere vrouw al snel gericht gaan shoppen. Wil je dat het nog en verrassing blijft, dat kan ook! Dit geef je aan en het geslacht blijft tot de geboorte een groot geheim.

Heb jij gebruik gemaakt van de Nipt test, en ga je deze in de toekomst misschien gebruiken?

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    28 september 2016 at 10:25

    Ik had die optie niet, en ben daar eigenlijk maar blij om.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.