Boek reviews

De mama match

30 augustus 2015

De mama match

Wat voor type mama ben jij eigenlijk? Ik heb werkelijk geen idee. Ben ik die overbezorgde moeder die niet wil  dat haar kind ook maar iets gevaarlijks doet. Of ben ik juist die sloddervos die altijd de sokken van haar kind kwijtraakt in de was. Dan is er maar 1 oplossing, de mama match lezen.

Even eerlijk, we kennen ze allemaal: de moeder die jou acute hyperventilatie bezorgt, of de overbezorgde moederkloek, de roddeltante die maar door blijft kleppen en de vrouw die op je afrent voor de zoveelste speeldate. Maar kun je hier ook mogelijkheden in zien? Wie weet kunnen juist deze moeders jouw leven makkelijker maken. Misschien zijn zij-ja zelfs de horrormama- de sleutel naar een makkelijker bestaan. 

Is dat echt zo, en kun je daadwerkelijk iets leren van een andere moeder? De omschrijving die men geeft over die boek van Tanja Jes en Anousha Nzume zou best eens kunnen kloppen. Want je kan altijd iets leren van een ander, maar willen we dit ook wel?

IMG_7079

In het boek proberen ze mama’s een snel cursus relaxt moederschap mee te geven. Want eerlijk, het is best zwaar moeder zijn (geen slaap, poep, kots, en alle verantwoordelijkheid voor een mini mens). Het leven kan veel leuker zijn als vrouwen wat meer solidair met elkaar zijn. Vrouwen kunnen elkaar als mama’s nogal vaak ver- en beoordelen. De goed bedoelde adviezen vliegen je soms om de oren. Dit is niet goed, en dat zou ik ook maar niet doen.

Het boek

Het boek bestaat uit columns van communicatie tussen An en Tan, testen en beschrijvingen van de verschillende type moeders. Voor mij zijn de columns bijna het leukste uit boek om te lezen. Heel herkenbaar, en ik ben benieuwd wat mij nog staat te wachten zodra mijn zoon naar de kleuterschool gaat. In het boek worden er 5 types moeders beschreven, en wat je van een andere horror mama kan leren.

De moeders worden vergeleken met Griekse godinnen, Astrea, Athena, Demeter, Hebe, en Hera. Maar wat voor moeder ( lees godin) ben ik nou eigenlijk, testen maar! Wat blijkt, ik ben niet specifieke 1 godin. Ik ben een Hebe en een Astrea in 1 moeder. Ik wil altijd alles goed doen in alles wat ik doe, maar ik ben niet de meest goede planner ter wereld. Daar komt dan ook de Hebe godin aan wandelen. De vrouw die soms net een groot kind is, en dat lekker meespeelt en mee kleurt. Ik ben een duidelijke combinatie, en dat maakt het leven een stuk leuker.

Dit boek leest lekker weg. En soms moet je even hardop lachen om de columns, je weet gelijk dat je allemaal het zelfde meemaakt. Moeder zijn is de zwaarste taak ter wereld! Elkaar wat steunen als mama is dus geen slecht idee.

Heb jij dit boek al gelezen?

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    1 september 2015 at 11:43

    Ja, ik heb het gelezen en vond het wel leuk. Een keer gelezen was wel genoeg.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.