Boek reviews

Buskruit met muisjes

27 juli 2015

buskruit met muisjes

Ben je zwanger of net bevallen dan is buskruit met muisjes misschien wel wat voor jou. Een handboek geschreven door drie moeders die schrijven over hun ervaringen met betrekking tot de zwangerschap en de bevalling. Lees je mee!

Dit boek is van moeders voor moeders. Het zijn niet ieders feiten, het zijn ‘onze’ feiten. Dat betekent dat ook dat we niet alleen de roze wolk gaan beschreven, we willen juist eerlijk tegen je zijn. Aldus Nina, Noor en Marieke

Dit handboek is geschreven door drie mama’s, en ze doen dit met een flinke dosis humor. Dit moet ook wel want mama worden is een pittige ervaring. Je krijgt niet alleen een baby maar ook de nodige kwaaltjes. De moeders schrijven over hun ervaringen met betrekking tot de laatste maanden zwangerschap en de bevalling. Want een kraamhulp en je kindje erkennen hoort er allemaal ook bij. Kies je voor een verloskundige of wil je toch liever naar een gynaecoloog. Dit alles kun je lezen in buskruit met muisjes.

buskruit met muisjes

Het internet staat vol met lijstjes die informatie geven over zwanger zijn en de bevalling. Maar hoe handig om dit in 1 boek te kunnen lezen. Een baby krijgen is mooi en bijzonder, maar er zijn ook minder rooskleurige dingen die bij een bevalling en zwangerschap komen kijken. Ga je voor borstvoeding of kunstvoeding? En wat doe je als je met je kindje voor het eerst op pad gaat. Op al dit soort vragen en meer geven de drie moeders een antwoord. Het boek is opgedeeld in 3 delen, zwangerschap, bevallen en na de bevalling. 

Zwangerschap

Handig zijn alle checklisten. Wat moet je in huis hebben als je kindje zich aandient? Wat te doen bij brandend maagzuur, of wat doe je als je aambeien krijgt. Elk hoofdstuk bevat ook een stukje tekst die speciaal voor ‘Jan ‘ is geschreven (de man of vriend in je leven, die ze voor alle gemak Jan noemen).

Buskruit met muisjes

Bevallen

Van de eerste signalen tot aan het inknippen, de drie schrijvers zijn totaal eerlijk over wat je kan verwachten. Mijn favoriete stukje in dit hoofdstuk is het ‘schoorsteentje’ (langwerpig iets in je achterkant zodat gas eruit kan) waardoor je weer redelijk normaal naar het toilet kan na een keizersnee. Weer zoiets wat niemand je vertelt, maar wat je maar we graag had willen weten. Alle soorten bevallingen komen voorbij zodat je als bijna moeder weet wat je kan verwachten.

Elke bevalling is anders, en ze gaan ook niet volgens het boekje. Mijn type bevalling is dan ook weer niet terug te vinden in het boek. Een bevalling waarbij je alles meemaakt, maar na een uur persen toch nog naar de operatie kamer gaat

Buskruit met muisjes

Na de bevalling

Na de bevalling slaan de hormonen in alle hevigheid toe. De kraamtranen slaan op dag drie toch echt toe. Daarom geven ze ook allerlei tips hoe je kan omgaan met zwangerschap overblijfsels als bijvoorbeeld je kraamtranen of het oorlogsgebied down under.

Een groot deel van het boek is besteed aan het eerste jaar van je kindje. Geef je borstvoeding of flesvoeding, en welk voedings schema is geschikt voor jouw kindje. En hoe bouw je je de borstvoeding af, zodra jij daar aan toe bent. Handige tips bij ziekte, moeilijke nachten, en wat neem je allemaal mee zodra je voor de eerste keer echt op pad gaat met kindje. Al deze informatie is te lezen in dit boek. De 3 mama’s hebben 9 kinderen in totaal en hebben een schat aan ervaring. Lees het boek en je weet net weer iets meer dan voorheen.

buskruit met muisjes

Heb jij dit boek al gelezen?

  • Reply
    Vlijtig Liesje
    28 juli 2015 at 12:51

    Ik ken het niet, maar de vormgeving vind ik erg leuk.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.