Wat niemand je vertelt Zwangerschap

Bevallen… wat niemand je vertelt

13 november 2014

bevallen... wat niemand je vertelt

Na gemiddeld 40 weken is het dan zover! Je mini mensje is er klaar voor om de wereld te betreden. Geen bevalling is hetzelfde. Soms gaat het heel snel, maar bij andere is het een marathon van uren. En altijd zijn er van die dingen waarvan je denkt, waarom heeft niemand mij dat verteld?  

Zwanger zijn is voor de één prachtig, en voor de ander 40 weken overgeven. Maar allemaal moeten we dat laatste ding nog even doen voordat we onze grootste schat kunnen vasthouden. Bevallen! Het is een ongelofelijk zware klus en hoewel je er als vrouw voor gemaakt bent, snap ik nog steeds niet dat het zoveel pijn moet doen.

Bevallen... wat niemand je vertelt

Bij mijn bevalling in januari 2014 had ik geen idee wat mij te wachten stond. Het geboortecentrum was geboekt en ik dacht zo weer thuis te zijn. Mispoes dus, mijn bevalling ging niet helemaal zoals verwacht en uiteindelijk heb ik twee bevallingen voor de prijs van 1 gekregen. Op het allerlaatste moment toch een spoedkeizersnee. Onderstaande weetjes zijn de dingen ik heb ervaren of die ik al had vernomen. Niet iedereen is hetzelfde , ook niet tijdens en na de bevalling. Heb je andere ervaringen dan hoor ik dat graag in de comments

 1. Gooi je gêne overboord, want iedereen wil even voelen hoe het met je gaat. Het hele ziekenhuis heeft in je doos gekeken, maar ach je hebt intussen al zoveel pijn dat dit niets meer uitmaakt.
 2. Warm warm en nog eens warm! Proberen een bowlingbal door een rietje heen te duwen is zeer warm makend. Washandjes met koud water zijn dan ook erg fijn.
 3. Puffen is nog een techniek op zich en is aan te bevelen voor de heftige weeën. Met zijn allen gezellig puffen in de verloskamer is een aparte ervaring maar helpt wel degelijk.
 4. Rillen alsof je het ijskoud hebt is heel normaal. Alle energie gaat naar de baarmoeder en je voetjes en handen worden door je lichaam vergeten.
 5. Je vliezen breken en een stortvloed aan vruchtwater beland op de grond, bed of op de verloskundige. Mijn vliezen braken op een avond uit zichzelf, dacht ik! In het ziekenhuis bleek het een scheur te zijn waardoor een gedeelte van het vruchtwater was verloren. De vliezen werden gebroken en au miauw dat doet zeer. Het duurt maar even, maar ik ga liever met mijn blote kont op een bed met spijkers zitten.
 6. Bloed, bloed en nog meer bloed. Ben je er net aan gewend niet meer elke maand ongesteld te zijn, na de bevalling bloed je wekenlang. De eerste dag mag je een prachtig kraamverband omdoen en loop je erbij alsof je elke moment moet poepen.
 7. Pijnbestrijding is vooral prettig bij een inleiding. Ik heb gebruikt gemaakt van Remifentanil om zo de randjes van de pijn niet te voelen. Na verloop van tijd hielp dit niet echt meer, maar ondertussen was ik al zo high als een kanarie.
 8. Poepen na de bevalling is nog best moeilijk. Bij een keizersnee kun je geen druk zetten en wanneer je gescheurd bent of geknipt dan is het ook niet echt prettig zitten. Gelukkig voor mij was nummer 2 er snel ( ja, ja ik vertel het maar zoals het is)
 9. Als je bevalling eindigt in een spoedkeizersnee en je boos bent dat je niet eens zelf je baby op de wereld kan zetten. De controle over je bevalling ben je kwijt, je kleding word uitgetrokken, de lenzen moeten uit, en binnen een paar minuten lig je op de de operatie tafel. Geen kindje wat op je buik word gelegd maar een minuutje je baby zien.
 10. Blaas katethers eigenlijk best handig zijn op de eerste dag na de bevalling. Ik heb weinig last van de blaaskatheter gehad en was allang blij dat ik die 2 meter naar de wc kon vermijden. Lekker in je bed zitten en plassen maar. Naar het toilet gaan is de dag erna een ramp want hoe kom je er naar toe?  Voorover gebogen omdat je oorlogswond een beetje au miauw doet.
 11. In je blote kont kraambezoek ontvangen. Mocht je een blaaskatheter nodig hebben dan is een onderbroek niet echt handig. Vaak lig je dan heel gezellig in je blote kont onder de dekens terwijl het kraam bezoek langskomt.

Welk type bevalling je ook zal krijgen, je krijgt er wel iets voor terug. Het zware werk is niet voor niets geweest en dat kleine mensje wat je met moeite op de wereld hebt is gezet is het meer dan waard.

Hoe was jouw bevalling?

IMG_3990

 

 

 • Reply
  Sofie
  13 november 2014 at 20:38

  Ik voelde dan weer helemaal niets als ze mijn vliezen braken in het ziekenhuis. Ze melde me dat en had het zelfs niet door. Bij mij was het ook anders dan verwacht. Door een groeistop moest ik ingeleid worden. 22 uren duurde het. En inderdaad, naar de wc gaan was nog nooit zo eng!

  Gelukkig zijn we het snel vergeten en doen we het gerust eens ene keer over, maarja, volgende keer is het misschien even wat anders!

 • Reply
  Daantje
  13 november 2014 at 22:19

  Bij mij deed het breken van de vliezen totaal geen zeer, heb er niks van gevoeld. Maar zo zie je maar weer: elke bevalling is toch anders. Maar volgens mij herkennen alle vrouwen wel die pijn bij het poepen en plassen na de bevalling. Al vergeet je die pijn óók achteraf, vind ik.

 • Reply
  Angelique
  8 december 2014 at 12:57

  Zo herkenbaar dit. Ik heb ook een spoedsectio gehad, na 11 uur weeën. En ook ik was zo high als een kanarie, maar t deed alsnog verdomde pijn

  • Reply
   Mendy
   8 december 2014 at 13:34

   Die pijnbestrijding hielp bij mij redelijk, maar het hielp niet bij de weeënstormen. Dat was vreseijk

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.