Baby lifestyle Kids lifestyle

Baby gebaren

21 november 2014

babygebaren_og

Hoewel een kind pas rond een jaar wat woordjes gaat gebruiken, kan het in werkelijkheid al veel eerder met je communiceren.Tussen de 6 en 9 maanden is een goede periode om te beginnen met de eerste gebaren. Wij zijn begonnen met de eerste gebaren begonnen en tot nu toe is het een succes. Maar wat is dat nou baby gebarentaal?

Baby gebaren taal is ontstaan in Amerika en geintroduceerd door Joseph Garcia. Hij ontdekte dat kinderen van dove ouders vanaf 7 maanden in staat zijn te communiceren met hun ouders via gebaren. En zo ontstond het idee om een gebaren taal te starten voor alle baby’s om zo het begrip tussen ouders en kind te verbeteren. Lissa Zeviar ( kind van dove ouders) en moeder van twee kinderen kwam in Nederland wonen en ontdekte dat er nog geen baby gebarentaal werd gebruikt in Nederland. In 2008 is uiteindelijk baby gebarentaal in Nederland geintroduceerd en babygebaren.nl was geboren.

Kinderen kunnen zich al heel jong uitdrukken, maar vaak begrijpen ouders hun kinderen niet en hierdoor ontstaat er bij het kind frustratie. Door middel van gebaren kunnen ze zich uitdrukken en laten zien wat ze willen of wat ze voelen. Hierdoor wordt de spraakontwikkeling gestimuleerd en is er een beter contact tussen ouder en kind. Ik kreeg een folder van babygebaren.nl in handen en was gelijk nieuwsgierig. Je kan al vanaf de geboorte beginnen met gebaren maar vanaf 6 maanden is de tijd rijp om ook echt te beginnen. Wij zijn begonnen met 7 maanden en vond dat voor mijn zoon de juiste keuze. Vele filmpjes op you tube later ben ik baby gebaren gaan gebruiken en kleine man begint het te begrijpen. Zelf gebaren gebruiken dat lukt nog niet helemaal, maar het begin is er.

Het advies is om te beginnen met een tiental woorden en dan vooral woorden die favoriet zijn bij je kindje. Wij zijn begonnen met:

 • Mama
 • Papa
 • Poes
 • Helpen
 • Slapen
 • Eten
 • Drinken
 • Nee
 • Meer
 • Melk
 • Kusje ( deze hebben wij aangepast en ons eigen gebaar verzonnen)
 • Stinkie luier ( ook zelf verzonnen)

Zodra je dit constant gebruikt zal je kindje het gaan begrijpen en ook zelf gaan gebaren. Onze zoon heeft voor het eerst slapen gebruikt midden in de supermarkt. Hij was moe en deed zijn handje tegen de zijkant van zijn hoofdje aan, en uiteraard was ik zo trots als een pauw. We merken dat hij de gebaren steeds meer en meer begrijpt en er ook daadwerkelijk interesse voor toont. Ik kan niet wachten totdat hij meer de gebaren gaat gebruiken zodat we elkaar nog beter kunnen begrijpen. We zijn nu 3 maanden bezig en binnenkort zal ik wat updates geven wat hij kan en hoe het gaat met de babygebaren. Op internet kun je veel informatie vinden en er zijn zelfs cursussen te volgen. Zelf heb ik geen cursus gevolgd maar mocht je interesse hebben kijk dan eens op babygebaren.nl en op kindergebarenwinkel.nl

Gebruiken julie ook baby gebarentaal?

 

 • Reply
  Daantje
  21 november 2014 at 17:50

  Wij gebruiken het niet, maar ik vind het wel erg interessant altijd 🙂 Waarschijnlijk ken je dan ook wel de Dunstan baby language? Dat hebben wij veel gebruikt toen ons zoontje net was geboren, echt ideaal om erachter te komen wat er aan de hand was…

  Ons zoontje begint nu net zijn eerste woordjes te zeggen: mama, papa, tante en boem zijn favoriet. En soms heb ik ook het idee dat ie eten zegt, maar dat weet ik niet zeker…. 🙂

  • Reply
   Admin
   21 november 2014 at 22:25

   Wel van gehoord maar nooit Dunstan baby language gebruikt. Achteraf wel jammer. Mijn zoon is 10 maanden en brabbelt ook heel wat af. Maar nog niet echte woorden, een soort van mama en papa dat wel. Wij verstaan het verder niemand 🙂 Daarom zij we blij met de gebaren, want ik begrijp hem nu al wel beter. Het slaap gebaar en mama en poes snapt hij heel goed.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.