Baby lifestyle Kids lifestyle

Baby en peuter zwemmen

11 oktober 2015

foto (1)

In Nederland is het wel zo handig dat je een beetje kan zwemmen. Overal in Nederland is er water te vinden. Zo vroeg mogelijk beginnen met zwemmen is geen slecht idee. Ook wij zijn begonnen met baby en peuter zwemmen. Maar is dit nou werkelijk leuk? Is je kindje echt sneller watervrij? Vandaag mijn ervaring, tips, en de ervaring van mijn zoon natuurlijk.

Baby en peuter zwemmen is voor ons ontzettend leuk. Mijn zoon is een waterrat! Tot nu bevalt het zwemmen ons heel goed. Bij de allereerste les besloten we dat het leuk was om met zijn drietjes te gaan. Zo kon papa gaan zwemmen, en mama een paar duizend foto’s maken. Toch komt de dag dat je dan toch echt zelf alleen met je kindje gaat zwemmen.

De eerste keer zwemmen

Zwemmen is leuk, maar het is wel een heel gedoe om alles in te pakken en niets te vergeten. De eerste keer zwemmen is ontzettend spannend! Je zal waarschijnlijk net als wij dat deden, teveel spullen meenemen (of juist spullen vergeten). Het is een heel gedoe om alles in een kluisje te proppen. Je kindje zal na de eerste keer zwemmen ook heel moe zijn. Met een baby in de maxi- cosi is het nog het meest makkelijk!. Je kleed je baby om en hoppa zo weer in de maxi-cosi. Dan prop je jezelf weer in dat mini hokje en trek je snel je badpak of bikini aan. Kindje mee en dan gaan kun je eindelijk gaan zwemmen.┬áDe allerkleinsten zwemmen vaak in extra verwarmde baden. Het klinkt een heel gedoe maar het valt best mee. Geniet er vooral van zo’n eerste keer.

Omkleden

Onze zoon is 20 maanden, en nu gaat het een stuk moeilijker met omkleden. Ik kies altijd voor het hokje met een omkleedkussen erbij. Hij kan rustig zitten. Zodra hij staat is het een rondrennende dreumes. Je zegt constant, hier blijven, niet wegrennen, je kan vallen, boem. Ik hijs mijzelf al thuis in de badkleding. Zo zijn we nog sneller klaar in het zwembad. Neem een handdoek, badjasje of omslagdoek mee naar het zwembad. Zo kun je deze gelijk omdoen. Ik merk dat mijn zoon snel afkoelt zodra we het extra verwarmde bad uitkomen. Uitkleden is weer een ander verhaal. Ik zorg ervoor dat hij snel is omgekleed. Daarna kleed ik mij al rillend van de kou snel om. Tip: trek zelf ook makkelijke kleding aan.

Zing gezellig mee!

Tijdens de les word er veel gezongen. Zing gewoon mee! Mijn mooie zangstem is ver te zoeken moet ik heel eerlijk zeggen. Toch zing ik nu uit volle borst mee. Op de fiets terug zingt hij ook heel lief mee met de liedjes die hij mij heeft horen zingen.

Ga ook eens vrij zwemmen

Ben je geen fan van het klassikaal zwemmen, ga dan eens lekker vrij zwemmen. Het nadeel van baby en peuter zwemmen zijn de tijden. Deze zijn altijd op een doordeweekse ochtend. Vrij zwemmen is vaak in het weekend, en iedereen kan meezwemmen. Ons zwembad heeft speciale familie uren. Met twee volwassenen naar het zwembad gaan is vaak ook net iets makkelijker.

Of mijn zoon nu echt watervrij is dat betwijfel ik. Onderwater gaan is nog steeds heel eng. Kleine man is heel gek op het zelf rond banjeren. Soms is het vrij zwemmen net iets leuker dan klassikaal zwemmen. Lekker in het verwarmde bad met bandjes is daarentegen heel fijn.

Is jouw kindje ook een waterrat?

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.