Baby lifestyle Kids lifestyle

6 slaaptips voor baby en kind

22 december 2014

6 slaaptips voor baby en kind

Als ouders zul je het ervaren, baby’s en kinderen die niet willen slapen. Oververmoeid, verdrietig of gewoon niet willen slapen. Vandaag 6 slaaptips voor baby en kind.

We zijn er als ouders allemaal mee bekend, kinderen die niet willen slapen. Urenlang probeer je van alles en niets lukt. Ook bij ons thuis is het soms een drama. Huilen, kletsen en ook lekker spelen zijn bij ons de normale gang van zaken. Maar af en toe slaapt mini man heel snel. Wij merkten dat we meer regelmaat in zijn leven moesten brengen. Inmiddels valt onze zoon een stuk sneller in slaap, en hebben wij in de avond meer tijd voor ons zelf. Onze 6 slaaptips voor baby en kind

Rust en regelmaat

Het klinkt heel ouderwets, maar het helpt we degelijk. Zodra onze zoon regelmaat en ritme in zijn leven heeft is ook zijn slaappatroon een stuk beter. Hebben we een drukke dag waarbij we op bezoek gaan en lang weg blijven, dan is daarna het slapen gelijk een stuk moeilijker. Door het breken van de regelmaat kan hij oververmoeid raken, en het is moeilijk om een oververmoeide, overactieve baby in slaap te krijgen. Probeer je baby liever op gezette tijden te laten slapen. De maaltijden plan ik ( zoveel mogelijk) ook op dezelfde tijden in. Zo is het duidelijk wat hij kan verwachten en wanneer. Sinds deze planning slaapt hij een stuk beter. Ouderwets, maar nog steeds een goede tip

Slaapritueel

Creëer een slaap ritueel als je kindje 6 maanden of ouder is.  Voor kinderen jonger dan 6 maanden werkt dit helaas niet omdat zij nog niet de nacht doorslapen. Onze zoon was laat met doorslapen, maar vanaf 7 maanden zijn we begonnen met een vast ritme. Voordat wij het daadwerkelijk elke avond hetzelfde ritme hadden, waren we toch wel 2 maanden verder

 • Lekker in bad en schone romper aan
 • Laatste flesje
 • Tanden poetsen ( nog steeds een drama)
 • Samen zingen ( in de maneschijn van Do)
 • Boekje lezen
 • Naar bed , kusjes en welterusten

We wijken toch nog wel eens van dit ritme af, maar we proberen het wel elke avond.

Let op de slaapsignalen

Elk kind , hoe klein ze ook zijn geven al duidelijk aan dat ze moe zijn. Onze mini man heeft hele duidelijk signalen om aan te geven dat hij moe is

 • Geeuwen
 • Oververmoeid huilen.
 • Over oren wrijven
 • Veelvuldig in ogen wrijven
 • Hangerig gedrag

Zodra je kind of baby duidelijke signalen geeft, leg hem/haar dan op bed. Leg je kindje wakker in bed, zo kunnen ze rustig in slaap vallen. Uit ervaring weet ik inmiddels dat een oververmoeid kind soms niet in slaap wil vallen.

Slaapje overdag

Baby’s en kinderen die overdag ook voldoende rust krijgen, slapen in de nacht een stuk beter. Kleine baby’s slapen overdag veel, maar hoe ouder ze wordn hoe minder dit zal plaatsvinden. Onze zoon slaapt in de ochtend een half uur, maar soms is het meer uitrusten en wat met Winnie the Pooh praten). De middagslaap is zo’n anderhalf tot twee uur. Zodra de slaap overdag niet voldoende is zal je kindje waarschijnlijk aan het eind van de dag dreinerig en hangerig worden.

Vaste bedtijd

Tussen de 4 en 6 maanden is het een goed moment om vaste routines in je baby’s dag op te stellen. Een vaste bedtijd is de start van de regelmaat.Zo weet hij dat dit de start van de nacht is. Vanaf 6 maanden zijn we begonnen met een vaste bedtijd. Natuurlijk kan dit per avond we iets verschillen, maar tussen 6 en kwart voor 7 gaat hij naar bed. En tot nu toe werkt dit naar tevredenheid. Er zijn nog steeds avonden dat mini man heerlijk een uur in bed ligt te kletsen of het huis bij elkaar schreeuwt omdat hij geen zin heeft om te slapen. Gelukkig zijn er avonden dat hij binnen een kwartier slaapt en wij even een paar uur tv kunnen kijken, en misschien zelfs een film kunnen kijken (heel soms).

Maak de baby/kinderkamer donker

Velux gordijn, gewone gordijnen of iets anders, het maakt niet uit. Als de kamer maar donker is. Een baby /kind slaapt beter in de avond en nacht als de kamer ook daadwerkelijk donker is. Onze zoon heeft de eerste 7 maanden bij ons op de kamer geslapen, maar daarna bleek hij op zijn eigen kamer beter te slapen. Deze is donker en ook overdag slaapt hij stukken beter dan op onze lichtere kamer.

Een paar tips die bij ons hebben geholpen om hem de nacht beter door te slapen. Natuurlijk is dit niet allesmakend, want ook bij ons gaat het elke avond anders. Vooral gezellig kletsen in bed ( met winnie en andere beren) en soms hevig huilen is ook bij ons heel normaal. Maar met wat kleine tips kom je al een stuk verder.

Slaapt jouw baby/kindje de nacht al door?

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.